Тя обясни, че основната причина е силно намалял дебит на водоизточниците заради сушата

В резултат на засушаването имаме нарушено водоснабдяване на 127 хиляди жители в пет града и 119 села на територията на 11 области. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на срещата при президента Румен Радев за водния сектор, в която участваха и министрите Емил Караниколов, Нено Димов, както и заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, предаде БТА.

Аврамова обясни, че основната причина е силно намалял дебит на водоизточниците заради сушата. Тя уточни, че в яз."Студена" в резултат на продължителното засушаване наличният обем е намалял повече от обичайното и от 18 ноември има режим на водоподаване към Перник.
Забранено е ползването на вода за индустриални цели, за да се използва целият наличен ресурс за питейни цели. След профилактика и технически действия са прехвърлени допълнителни водни количества към яз."Студена".

Търсим дългосрочни решения за Перник като допълнителни водоизточници, които да бъдат ангажирани във водосбора на яз."Студена", имаме експертни предложения, привлекли сме външни експерти, информира още Аврамова.

Министърът коментира, че се работи по осигуряване на допълнителна инфраструктура, но допълни, че водоснабдителната и канализационна мрежа в страната е 90 хиляди км, а нуждите на ВиК отрасъла са в порядъка 11 милиарда лева, които не могат да бъдат събрани от цените на ВиК услугите. Основното финансиране е с европейски средства, коментира тя и отбеляза, че в програмния период 2007-2013 са инвестирани 1,67 милиарда лева за ВиК инфраструктура, а през настоящия програмен период 14 ВиК оператори са кандидатставали за финансиране, като стойността на проектите е за 1,8 милиарда лева.

Радев: Имаме криза във водния сектор

Президентът Румен Радев репликира, че по данни на хидрометеорологичните служби тази година е същата като предишната, така че сушата не трябва да се търси като причина, а говорим за дългосрочна стратегическа политика. Министър Аврамова отговори, че като цяло валежите са в същия обем, но проблемът е, че се редуват периоди на липса на валежи с периоди на интензивни валежи, което довежда до тази криза. Тя отбеляза също загубите по водопреносната мрежа, в частност на тази за Перник, и допълни, че те са от порядъка на 70 процента.

Към момента има 418 язовира, които се нуждаят от ремонт, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомни, че към момента язовирите, предложени от общините, са 2700 и е било взето решение на кого да бъде прехвърлена собствеността на тези язовири - на държавно предприятие към МИ. Той обаче посочи, че има проблеми заради липса на документи за тези язовири. Затова е било взето решение и осигурени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които е бил увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания, която има задължения да извършва ремонти на спешните 418 язовира, дори да не са прехвърлени на държавното предприятие. В момента от тези 418 язовира възложени са 182.

Президентът Румен Радев постави въпроса за привличането на подизпълнители и подчерта, че трябва да има яснота и прозрачност. Министър Караниколов обясни, че държавната компания "Монтажи" има пълния капацитет и техника, но за някои конкретни задачи наложително ще бъде да се избира подизпълнител.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че през април всички ВиК са подали проектните си документи и до края на септември - началото на октомври с тях са сключени договори за изпълнение на проектите по оперативната програма. Общият размер е над един милиард лева, като специално за ВиК Перник в края на август беше подписан договор между МОСВ на стойност от 105 милиона лева, от които малко над 80 се финансират по ОП "Околна среда". Според него трябва да бъде обсъждана темата - водата за питейни нужди трябва да се използва в минимална степен за цели, различни от питейните нужди.

По казуса с водата в Перник Димов припомни, че при проверка е установено, че част от водите за яз."Студена" се отклоняват към Радомир, което е позволено само при аварийна ситуация.
Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова отбеляза, че регионалните здравни структури са в пълна готовност и наблюдават да не се стига до ситуация, която да доведе затваряне на болници и обществени заведения.

Румен Радев призова за реален контрол на качеството на водата и мерки във всички засеганти райони, където има режим. Според него във водния сектор трябва да се цели ефикасност и ефективност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook