Народните представители отхвърлиха субсидията от левче, но и тази от 8 лв.

Изненадващ обрат и смут в парламента. При опит на опозицията да се вдигне субсидията за партиите, депутатите всъщност премахнаха и съществуващия 1 лев на глас. Ще останат ли партиите без никакво финансиране и защо целият пленарен ден беше съпътстван от скандали?

Истински прецедент – нито левче, нито осем за партиите за 2020 година е равносметката от гласуването в пленарната зала на партийната субсидия заложена  в бюджета за 2020 година. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ партийната субсидията да бъде един лев за спечелен глас, както и предложението на левицата – да бъде 8 лева. Така на практика партийте остават без партийна субсидия за 2020 година. Това може да се промени. Начините са два  - единият е ново предложение, след актуализацията на бюджета и публикуването му в държавен вестник. А другата опция е ако се вземе решение в този момент извънредно да бъде свикана бюджетна комисия, която да направи ново предложение преди окончателното гласуване на финансовата рамка за 2020 година. А иначе скандалите започнаха още от сутринта.

ДПС заподозря ГЕРБ и БСП в договорка

„Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП, което обслужва големите партии – ГЕРБ и БСП, и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си”, заяви Мустафа Карадайъ. 

Така още в началото на парламентарния ден ДПС хвърлиха бомба в кулоарите - управляващи и опозиция в комплот. За подкрепа на предложението на БСП, партийната субсидия от левче да стане 8 лева.

"Това е лъжа. Интересно ми е защо го правят от ДПС. Сигурна съм, че знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с Борисов такова нещо", отвърна Корнелия Нинова.

„Позицията на ГЕРБ за размера на партийната субсидия от един лев остава непроменена. Не ми е известно да има такава договорка. Нека да мине гласуването, да видим дали тези подозрения на господин Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена", обяви Горанов.

БЮДЖЕТ 2020: Дебатите в пленарната зала продължават

Политическата интрига продължи до старта на дебата в залата. От БСП обвиниха мнозинството и ДПС, че са допуснали възможността партиите да се финансират от бизнеса.

„Защо решихме финансиране извън политическия субект. Защото трябва да има или държавно финансиране или друго финансиране. Ние не искаме и 8 лв. Това е за онези с милионите. За ДПС това не е решение. Предложете 10-12 лв.”, призова Йордан Цонев от ДПС.

„За чии права и свободи, колеги, се борите? За правата и свободите на част от българските граждани, така ли? Които вие представлявате ”, попита социалистът Валери Жаблянов.

„Не биваше да ни дърпат езика, за да ви кажем, че се борим за потъпканите права и свободи на българските мюсюлмани от вашата партия. Не питайте за чии права и свободи се бори ДПС”, отвърна му Цонев.

„Уважаеми колеги, които сте решили да подкрепите този един лев. БСП няма да се моли за пари, няма да се моли и на г-н Борисов за пари”, заяви Жаблянов.

„Учудвам се, че за първи няма да молите Борисов”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook