Честит празник на всички именици

В петък е Никулден - един от големите празници на християнската църква. Тя почита Свети Николай Чудотворец, известен с чудесата и добрините си.

ПРЕДИ НИКУЛДЕН: Засилени проверки на търговците на риба

Той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.На този ден задължително се яде риба.

Десетки бургазлии хвърлят в морето венци и цветя, в памет на загинали рибари и моряци. В града се проведе и официална церемония по освещаването на празника. Сливенският митрополит отслужи света литургия. От сутринта е изключително богата програмата за празника на Бургас. В 13,30 часа ще бъде направена снимка на всички именици, която ще се състои пред сградата на общината. А в 18 часа тържествено ще бъдат запалени светлините на коледната елха в Бургас.

Във Варна празникът също е в разгара си. Военните моряци подготвиха 200 литра рибен курбан. Има и сух курбан, приготвен от православната църква. Пред храм „Св. Николай Чудотворец” бе отслужен молебен за здраве на всички моряци, проведе се и военен ритуал. В морската столица на България има високопоставени гости – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ген. Андрей Боцев. Те откриха нов учебно-спортен комплекс във Военноморското училище. По-късно ще приемат нов военен хеликоптер в Военноморската авиобаза „Чайка”.

 

 

Имен ден днес празнуват всички с имената: Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко. Екипът на NOVA им честити празника и им желае здраве, късмет и успехи!

ПРЕДИ НИКУЛДЕН: Повишена ли е цената на шарана? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.