Накамура беше основател на неправителствена организация "Пийс медикал сървис"

Афганистанци организираха траурни бдения в памет на убития вчера в атентат японски лекар Тецу Накамура, който се беше посветил да помага на болни и земеделци в Източен Афганистан, предаде БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

73-годишният Накамура беше убит с петима афганистански охранители и сътрудници в Джалалабад, провинция Нангархар, където работеше от 80-те години.

В Кабул над 100 души се събраха около свещи и табели, в които лекарят е наречен "същински герой". "Доктор Накамура беше икона на човечността", каза един от участниците на име Хекмат.
Накамура беше основател на неправителствена организация "Пийс медикал сървис", която освен лекарска помощ се беше специализирала в изкуственото напояване и помагаше за обработването на обширни райони в Нангархар. Преди два месеца той беше обявен за почетен гражданин на Афганистан от президента Ашраф Гани.

Взрив разтърси центъра на афганистанската столица Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Траурни бдения в памет на Тецу Накамура се състояха и в други провинции, включително Нангархар и Парван, северно от Кабул.

Талибаните отрекоха да са замесени в смъртта на лекаря. В провинция Нангархар освен талибани има и бойци на групировката ИДИЛ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook