Всеки може да се включи в кампанията и да помогне чрез SMS или с банков превод

История за големите усилия на едно малко дете да догони останалите. Такава е съдбата на хиляди българчета, родени с увреждания. В тяхна помощ и тази година е в ход кампанията „Българската Коледа”.

Кристиян е на 6 години. Най-малкото движение му коства усилия. Момченцето е с детска церебрална парализа. Когато за първи път майка му го води в центъра за рехабилитация, той дори не можел да сяда.

„Първо започна да сяда и след това започна да пълзи. След като направихме и тази интервенция, започна вече и да ходи”, разказа рехабилитаторът Елина Тодорова.

Как „Българската Коледа” помогна на Университетската болница в Стара Загора?

Годините усилен труд дават резултат, но той не би бил възможен без подкрепата на „Българската Коледа”, защото цената от 20 лева на час рехабилитация е непосилна за семейството на Криси. Той се нуждае от упражнения почти ежедневно.

„Благодарение на „Българската Коледа” той не е прекъсвал рехабилитацията, защото финансово подкрепят семейството и той може да я посещава редовно”, добави Тодорова.

„Благодарение на кампанията Крис прави ежедневна рехабилитация. Виждам всеки ден как напредва по мъничко. Малките неща ни радват”, казва майката на Кристиян Росица Георгиева.

Кристиян вече стъпва, макар и неуверено. Затова той е приет и в детска градина.

„Той е заедно с другите деца. С тях изпълнява всички занимания, с тях обядва, с тях играе. Той е едно от всички останали деца”, добави Росица.

Стартира благотворителната кампания "Българската Коледа"

Основната мисия на „Българската Коледа” е да подпомогне на деца като Кристиян. Неговото семейство, както всяка година, ще пусне SMS за благотворителната кампания. Всеки може да помогне за „Българската Коледа” със SMS на кратък номер 1117 или с банков превод. Подробности за кампанията има на сайта на президентството.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.