Германският канцлер и лидерът на ЕНП смятат, че ЕС трябва да действа заедно

Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени, ако иска да играе водеща роля в тази област, заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичното си радиообръщение.

„Германия ще даде своя принос, за да гарантира, че Европа е първият въглеродно-неутрален континент, каза още Меркел. Тя приветства целта, спомената от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща на върха на ООН за климата по-рано тази седмица, ЕС да постигне климатичен неутралитет до 2050 година, предаде БТА.

"Това, разбира се, означава всички страни членки да се обединят. Само че все още не всички са решили да го направят", добави канцлерът. 

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер също призова за единни действия срещу климата.

"Знаем, че развиващите се икономики са сред най-големите замърсители в света. Не можем и не трябва да спираме техния икономически напредък. Въпреки това Европа играе решаваща роля за придвижването им към истински напредък - постигане на баланс между просперитет и отговорност към околната среда", коментира той, цитиран от БГНЕС.

"Само Европа може да играе тази решаваща роля, защото ние бяхме първите, които разбраха, че никоя държава не може да се бори сама срещу изменението на климата. Сега трябва да обединим своите икономически и политически сили, за да сме сигурни, че останалият свят съответства на амбициите ни за климата. С по-малко от 9 процента от глобалните емисии, усилията на Европа за борба с изменението на климата ще бъдат само капка чиста вода в океан от замърсяване, ако Китай, Индия и други не се присъединят към нас. 25-ата среща на COP в Мадрид допълнително подчертава факта, че нашата амбиция е изключение от правилото", казва още Вебер.

"Нуждаем се от човек, изцяло отдаден да убеди партньорите си в чужбина. Ето защо предлагам да се назначи посланик на ЕС за изменението на климата, на когото да бъде възложено от името на Европа да работи с трети страни, да мобилизира тяхната подкрепа за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. и още по-амбициозни цели", предлага лидерът на ЕНП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.