Научните методи и технологии продължават да напредват

Научните методи и технологии продължават да напредват. По случай 150-годишния юбилей на българската академия на науките,  в "Темата на NOVA" Ивомира Пехливанова изкарва на фокус  великите родни открития, променили света.

А сега в аванс, да видим и кой пише новата история на успеха. Докъде е стигнало разработването на лекарства от ново поколение и какво ще лекуват те.

Те не искат да ги наричаме учени. Определят се като изобретатели, изследователи, откриватели, а също и търсачи на новото и непознатото, на онова, което никой все още не е написал в книгите.

Свързва ги това, че са на 30 години, което ги нарежда сред най-младите учени. Дипломите им отварят широко вратите   за кариера в най-добрите фирми у нас и в чужбина. Те обаче избират науката.

 

Днес Катя разработва наноразмерни носители на лекарство. Или казано по друг начин – лечение от бъдещето. Това, което от години вълнува фармацевтичната промишленост и тежкоболните пациенти.

„Повечето лекарства и медикаменти не се разтварят във вода. Не може да се постигне желания терапевтичен ефект. Освен болните клети, се засягат и здравите и това води до странични реакции”, разказва Катя.

Задачата на Катя е да направи лекарството по-ниско токсично. За целта тя използва разтвор, в който, освен вода, има и мицели – вещества като мехурчета, с неразтворимо ядро.

За сега опитите са на ниво ин витро – върху клетки. Мечтата на Катя е по-скоро разработената от нея технология да се тества върху реални пациенти и да помогне за тяхното бързо оздравяване.

Гледайте "150 години наука в България" в „Темата на NOVA“ тази неделя, 8 декември, веднага след централната емисия новини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.