Той спечели последните 3 турнира на сабя, валидни за "Купата на Европа"

16-годишният Тодор Стойчев е временен лидер в европейската ранглиста за кадети. Той спечели последните 3 турнира на сабя, валидни за "Купата на Европа".

"Възпитан съм така, че да съм различен от другите. Запалих се по фехтовката поради тази причина", каза Стойчев.

16-годишният Тодор Стойчев тренира фехтовка от 10 години. За големия спорт го открива Антонио Иванов, а сега негов личен треньор е Ивайло Воденов. "Вляза ли в залата, ми идва адреналина. Прекарвам свободното си време. Прибирам се много късно. Залата ми е втори дом", заяви той.

Тодор, който е лидер в европейската ранглиста за кадети, е последователен и упорит в желанието си да стигне далеч в аристократичния спорт. "Максималист съм. Дори да станеш първи, трябва да научиш нещо, но винаги съм се борил за първото място. Целта ми е да стана световен шампион", добави Стойчев.

Амбициозният тийнейджър е предпочел да се състезава със сабя пред другите две оръжия във фехтовката - шпага и рапира. "Уважението е едно от нещата, които ме е научил този спорт. Дори да имаш успехи, не си по-различен от другите. Стъпиш ли в залата, ти си като останалите", заяви той.

СЪС САБЯ В РЪКА: Българка е най-добрата състезателка по фехтовка в света

Тодор е ученик в 10 клас. Заради натовареното му ежедневие откъм тренировки и ежедневие, се е договорил с учителите, които му преподават в 1 СОУ "Пенчо Славейков". "Само за фехтовка си мисля в момента. Опитвам се ученето хем да не ми пречи на подготовката, хем и да не изостава. Уговорил съм се с директори и учители да мога да отсъствам. Образованието не трябва да е назаден план", добави Стойчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.