Огромна част от речните корита не са почиствани от години

Общините не могат да се грижат адекватно за водните басейни заради липсата на пари. Eдинственият вариант е дофинансиране от държавата, което обаче обикновено се случва при извънредни ситуации, или при кандидатстване по европейски проекти. В същото време на много места има сериозна опасност от наводнения.

Огромна част от речните корита не са почиствани от години. Особено на по-малките реки и дерета, които обаче се оказва, че са изключително опасни, когато  има силни валежи или много вода, защото тогава обемът им се изпълва многократно и често води до огромни наводнения.

Два язовира в Царево са пред преливане

Преди 5 години малката иначе река Мартинка за ден се превръща в истинска стихия. Залива стотици декари земя и къса дигата на река Марица. По пътя си унищожава шосета и ниви. Баба Стаматула от село Райново си спомня как водата е стигнала до дома й.

“Вечер съм излизала да гледам и през деня. Забивали сме колчета да гледаме до къде е”, спомня си жената. В стаята й все още влагата достига метър височина.

И днес малките реки и деретата са в подобно състояние като преди 5 години, а хората в района на река Марица продължават да се страхуват от наводнения.

Наводнения и свлачища заради поройните дъждове в Родопите

„Рекичките и деретата, които се вливат в река Марица, тяхното устие, вдига се нивото на река Марица, подпира тези води и наводнява околните местности”, обясни старши експертът в Община Димитровград Руси Вълев.

Заради недостатъчни средства общината не може да се погрижи за всички проблеми. Държавата също не го прави.

 „Речните корита, деретата, каналите не са чистени години наред.  Ние с тези пари, които предвиждаме в бюджета, правим козметични дейности, които не са достатъчни”, обясни кметът на Димитровград  Иво Димов.

Затова сега от кметството ще разчитат на модерна техника, която ще купят по проект, заедно с турската община Узункьопрю. Там ситуацията е същата.

„Това е начинът да се справяме с проблемите. Ще имаме скъпо, високотехнологично оборудване, което иначе няма как да бъде купено от бюджета на общината”, заяви кметът на общината Йозлем Беджан.

 Новата техника ще позволи и на двете общини да се справят по-добре с почистването на речните корита, което пък ще донесе спокойствие на хората покрай реките.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.