В общината обаче няма постъпили нови инвестиционни намерения

Започналият в началото на годината строеж  върху частен терен от 5 декара спря по желание на инвеститора заради приближаването на туристическия сезон. След  края на сезона обаче е поискал ново одобрение от РИОСВ, тъй като теренът е в защитената зона „Бакърлъка“ и граничи със защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ . Намерението е сега да се изгради заведение за обществено хранене тип бистро - открит бар, търговски обект, трафопост и обслужващи площи.

„Този имот е подлаган три пъти на доклад. Експерти са обследвали имота и последният път по искане на регионалната инспекция имаше включен и морфолог заради дюните”, заяви директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В момента в Община Созопол, която по Закон трябва да следи да се спазва буферната зона между имота и дюните нямало все още постъпило инвестиционно намерение за строеж

Спират строежите край "Градина", "Арапя" и "Алепу"

„Към настоящия момент в общината няма постъпили нови инвестиционни намерения. Ще направим всичко възможно да бъдат спазени параметрите, които са заложени в общия устройствен план”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

Кметът на Созопол: Когато се раздаваха земи, никой не говореше за дюни

„Главният архитект на проектите ще прецени дали ще бъде издадено разрешение за строеж. Става въпрос за частен имот”, каза Виктория Димитрова, специалист „Строителството” в Дирекция „УТКИПЕУП” към Община Созопол. 

Това обаче не успокоява жителите на Черноморец. „Теренът се намира в две защитени зони. Настояваме да имаме свободен достъп до плажа. Притесняваме се, че има презастрояване”, споделиха притеснени местни жители.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.