Йоана Христова обясни какви са изискванията за въвеждането му

Жълт код за мъгли в пет области на Югозападна България. Липсата на вятър предизвика натрупване фини прахови частици и замърсяване на въздуха в няколко града. Според станциите на Изпълнителната агенция по околна среда в понеделник сутрин въздухът е с високо запрашаване в София, Перник, Русе, Варна, Горна Оряховица и Бургас. В столицата са регистрирани стойности, два пъти над нормата. Индексът на Европейската комисия определя въздуха като „много замърсен”.

В студиото на „Здравей, България” зам.-кметът по Екология в Столичната община Йоана Христова обясни какви са изискванията за въвеждането на зелен билет. 

„В механизма, който беше одобрен от Столичния общински съвет, е казано следното: Зелен билет се въвежда тогава, когато в поне две от станциите имаме реализирани замърсявания над 200 микрограма на кубичен метър за един ден или, когато има жълт код за мъгли, инверсии или тежки атмосферни явления. Този билет влиза в употреба, когато има условия. Зеленият билет по-скоро е една спешна мярка. Това обаче не е мярката, която ще оправи въздуха в София”, каза Христова. 

 

 

Фандъковапризова софиянци: Използвайте друг начин за отопление

„Две са основните мерки. Едната е по посока транспорт. Това, което общината прави, е подмяната на градския транспорт. Последно защитихме проект за 57 електробуса. В другата посока са личните МПС-та на гражданите”, добави зам-кметът по Екология. 

Йоана Христова обясни на какво се дължат разликите между данните за чистотата на въздуха, които получаваме от гражданските измервателни сензори и тези на общината. „Станциите са различни. Тези, които се визуализират на страницата на Столичната община са на Изпълнителната агенция по околна среда. Това, през което се представят данните на гражданската платформа са сензори”, посочи Христова.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.