Персоналът и пациентите на лечебното заведение са евакуирани

Пожар в Университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив вдигна на крак пожарната. Огънят тръгнал от  помощно помещение на поликлиниката. Веднага са били евакуирани десетки пациенти, лекари и студенти.

Пожарът се е разразил на първия етаж в сградата. Огънят е тръгнал от помощно помещение. Само заради бързата реакция на персонала и пожарникарите, щетите са минимални и няма обгазени хора. Най-вероятната причина за инцидента е незагасена цигара.

Стихията е избухнала около 11 часа. Пламъците са тръгнали от стаята на санитарите, която е точно срещу лекарските кабинети за прием. Коридорът, в който са чакали над 30 пациенти, за минути се е изпълнил с черен задушлив дим, разказаха част от евакуираните. „Гледаме вътре, че пушек излиза, дим и то много черен дим. Почнахме вече да се задушаваме вътре, не може. Хората не могат да стоят вътре  и те веднага извикаха там и ни евекуираха, изкараха ни навън”, разказа Йорданка Янкова.

Запали се стая на общежитие в „Студентски град”

 

 

 

Няма обгазени хора, всички са били изведени навън навреме, обясниха от  ръководството на болницата. “Първи заместник-ръководителят на отдела по поддръжка на топлинните и електрически системи се  опитал да гаси огъня с пожарогасител. Успял е да предоврати разрастването на пламъците до идването на пожарникарите. Имаше евакуация и на пациенти, и на персонал, и на студенти. Всички бяха евакуирани от сградата в рамките на 5 минути”, обясни доц. Момчил Мавров, зам.-директор по административните и икономически въпроси на болницата.

“Щетите са минимални - изгорели са шкаф и маса, а стаята е опушена”, каза говорителят на местната пожарна Цвятко Дешев.

Най-вероятната причина за пожара е незагасена цигара, предполагат от болницата. „Може и да има нарушение на вътрешните правила за пожарна безопасност, но какви са конкретно причините ще кажат разследващите, тъй като в стаята не открихме повреда в електрическата инсталация.”, обясни доц. Мавров.

За около 2 часа хирургичният блок остана затворен.  А пациентите, които пристигаха за прием бяха пренасочвани към други отделения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.