Държавният глава и членове на ЦИК анализираха местните избори

Максимално бързо въвеждане на машинното и електронното гласуване поиска президентът Румен Радев. Така според него може да се пребори корпоративния и купения вот. Държавният глава се срещна с представители на ЦИК, политолози и социолози, за да се обсъдят промени в изборното законодателство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според президента Румен Радев идеални избори нямало как да се направят, но с машинния и електронен вот контролираното гласуване ще спадне. „Така както банкомата не те пуска до парите докато не преминеш целия цикъл, така и машината не те пуска да отбележиш преференция без да си отбелязaл другото квадратче”, коментира държавният глава.

Изборните експерти смятат, това не е панацея. „24% от българите не се ползвали интернет, аз допълвам те не са ползвали и компютър”, обясни проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване”.

НОВ ГРАЖДАНСКИ ПРОЕКТ: Мая Манолова представи програмата и екипа си (СНИМКИ)

Радев е на мнение, че заради корпоративния и купен вот в хората се създавало усещане, че се въртяла индустрия за десетки милиони с продажбата на гласове. „Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията и административни и като криминални престъпления”, каза той.

Делото за касиране на изборите в София е пренасрочено за 10 декември

От ЦИК се съгласиха, че проблеми е имало, но доста по-малко от предишни избори. „В административните съдилища има два пъти по-малко жалби и оспорвания, отколкото 2015 г.Никой не ги свързва с Костинброд, Арена Армеец, което за нас е положително”, коментира председателят на ЦИК Стефка Стоева. След експертите президентът планира да се срещне и с парламентарно представените партии. Едва след това президентската институция ще излезе с конкретни предложения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.