Темата коментират журналистът Валерия Велева и експертът по конституционно право Борислав Цеков

„Правителството предлага с поправки в Закона за съдебната власт и в НПК една нова фигура, един абсолютно „независим прокурор”, който да разследва главния прокурор. Такава фигура обаче в българската съдебна система и съответно в Конституцията, не фигурира. Едва ли със закон ще тази фигура ще може да бъде вкарана в системата”. Това заяви журналистът Валерия Велева в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Борисов: Ново звено – независим прокурор ще разследва главния (ВИДЕО)

„Основният въпрос е каква ще бъде тази абсолютно независима фигура. Ако се избира от ВСС – същият този ВСС избира главния прокурор. Т.е. този независим, ще остане само с избора на ВСС, докато главният прокурор се назначава с указ на президента. Т.е. той ще бъде подчинен на главния прокурор”, коментира още тя.

„Според мен цялата тази тема за т.нар. „разследване на главния прокурор" прекалено много се преувеличава като значение и тежест и от фанатичните привърженици на тази идея, и от тези, които имат умерена позиция”, смята експертът по конституционно право Борислав Цеков.

Герджиков: А кой ще проверява независимия прокурор?

„В случая не става дума за това да има някакъв „чадър" или надзор върху главния прокурор. Става дума за един теоретичен казус, за една потенциална възможност, която може и поколения наред да не се случи, а именно - когато един главен прокурор извърши престъпление по Наказателния кодекс, то да има контрол. Това обаче е много малко вероятно да се случи”, каза още той.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.