Този ход е подготовка на Европа за постепенното премахване на бензиновите автомобили и замяната им с електрически

Висшият антимонополен орган на ЕС одобри милиарди евро субсидии от седем държави членки, насочени към стремежа на Европа да произвежда електрически батерии.

Мегасубсидията от 3,2 млрд. евро (3,5 милиарда долара) от Германия, Франция, Италия, Полша, Белгия, Швеция и Финландия ще отиде за 17 компании и ще помогне да се генерират допълнителни 5 млрд. евро частни инвестиции, се казва в съобщение, цитирано от БГНЕС.

Този ход е част от голям тласък, ръководен от Германия и Франция, за подготовка на Европа за появата на електрически автомобили при постепенно премахване на бензиновите и дизеловите двигатели.

В европейската автомобилна индустрия работят над 10 милиона души, а ЕС е дълбоко загрижен за зависимостта на континента от акумулаторите от Азия.

Комисията, която се ангажира с антитръстовото законодателство на ЕС, обикновено се придържа към стриктна политика срещу държавните субсидии, но през 2014 г. даде повече свобода на държавите да подкрепят стратегически транснационални проекти.

Вълната от нови субсидии е част от инициатива, наречена Европейско сдружение за батерии. Кампанията, стартирала през 2017 г., обхваща компании като немския автомобилен гигант BMW и химическите мултинационални компании BASF и Solvay.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.