Вследствие на този инцидент седем души загинаха, а близо десетки бяха ранени

3 години от трагедията в Хитрино. На 10 декември 2016 година товарен влак с цистерни газ дерайлира и предизвика взрив в центъра на селото. Седем души загинаха, а десетки бяха ранени. Разрушени бяха много сгради. Голяма част от Хитрино вече е възстановено, а три години по-късно делото за жп инцидента, все още тече в шуменския окръжен съд.

Всички пострадали къщи в Хитрино са ремонтирани. 23 са построени наново, а селото днес е строителна площадка. Ремонтират се тротоари, ВиК мрежа, обществени сгради. Сякаш инцидент не е имало.

Две години от трагедията в Хитрино (ГАЛЕРИЯ)

„Не сме го забравили, ние винаги ще го помним, още повече поколенията, които го преживяха”, каза зам.-кметът на Хитрино Ахмед Ахмед.

Средствата – близо 17 милиона лева, са от Европейския фонд за развитие на селските райони. Николай Цачев смята, че думите, че призрачното Хитрино напролет ще е красиво село, ще се сбъднат. „Пролетта мина, но ще дойде друга пролет. Въпросът е, че се работи и има нещо”, каза той.

Хитрино - 10 дни след зловещия взрив (ГАЛЕРИЯ)


 

„Очакваме до лятото, ако всичко върви както сме го планирали, да сме готови с много голяма част от проектите, които изпълняваме в момента”, посочи Ахмед Ахмед.

Първи кадри от разрушените домове в Хитрино (ГАЛЕРИЯ)

Така за три години голяма част от щетите са възстановени, но справедливост, според хората в Хитрино – все още няма. „Три години бълграското правосъдие го няма – не знам къде е. И американци, и африканци, и извънземни видяха какво стана – как влиза в самото село като електрожен му светят спирачките и да казват, че взривът е от някаква печка, която горяла… Това е кощунство, това е подигравка”, категоричен е Николай Цачев.

Делото за жп инцидента продължава да се гледа на първа инстация в шуменския окръжен съд. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак във фаталната сутрин. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.