Ахмед Муса получи 8,5 години затвор

Тежки присъди по делото срещу пазарджишките имами. Лидерът им Ахмед Муса получи близо 9 години затвор за проповядване на религиозна омраза и идеите на ИДИЛ. С различни срокове лишаване от свобода се сдобиха и останалите подсъдими.

Прокуратурата поиска ефективно наказание за един от 13-те пазарджишки имами

Ахмед Муса получи най-тежката присъда -  7 години и половина затвор. Съдът му даде още една година, тъй като го смята за обществено опасен. Освен за проповядване на религиозна омраза, Ахмед беше признат за виновен и за  разпространяване  идеите на ИДИЛ чрез проповеди в частната джамия в Пазарджик.

„Чрез слово в джамията Абу Бекир и посредством проповеди в интернет, чрез снимка на фона на знамето на ИДИЛ е пропагандирал война”, заяви Кристина Пунтева- съдя в Окръжен съд – Пазарджик.

Сега Ахмед Муса ще излежи в затвора и тригодишната си условна присъда от 2004 година, наложената му тогава отново за налагане на верска нетърпимост. Ще трябва да плати и глоба от 9 500 лева. „Това е наказание, което е почти равносилно на наказание за умишлено убийство. Така ,че коментарите оставам за вас”, каза Елвира Панкова- адвокат на Ахмед Муса.

Единствената жена сред 14-те подсъдими - Александрина Ангелова получи условна присъда. В продължение на 2 и половина години всеки ден тя ще посещава пробационната служба. „Няма да коментирам. Нито един от нас не е виновен, нито Ахмед Муса, нито останалите 13”, каза тя.

„Аз се учудвам защо пробация, все пак тя е жена”, коментира адвокатът на подсъдимата - Александър Попчев.

Останалите поддръжници от групата на Ахмед получиха ефектини присъди между 2 и 3 и половина години затвор. Както и глоби между 6 и 7 000 лева.

Окончателно: 1 година затвор за Ахмед Муса за проповядване на омраза на религиозна основа

„Как да го приемам? Ненормално. Заради религията  ме съдят и заради религията ми дават три години и шест месеца”, коментира подсъдимият Орхан Бързак.

„Няма нищо наяве, някакви факти, които да сочат, че ние сме престъпници или че сме направили нещо нередно”, каза подсъдимият Ангел Симов.

„Притеснително е, защото както казах България е демократична държава. Никой не може да бъде принуждаван да изповяда нещо,в което той не вярва”, заяви Васил Малинов - окръжният прокурор на Пазарджик.

Според държавното обвинение присъдите са справедливи. „Мисля, че тази присъда, която беше постановена ще има един превантивен ефект”, каза още Малинов.

Подсъдимите ще трябва да платят и близо 40 000 лева разноски по делото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.