Те бяха раздадени в Стокхолм

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и икономика, пише БТА.
14 лауреати на най-престижния приз в света получиха от монарха дипломи и златни медали.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При откриването на церемонията председателят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин призова световната общественост да бъдат защитени и съхранени научните методи.

Присъдиха Нобеловата награда за икономика (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Getty images

"Алфред Нобел твърдо вярваше във важността на научните изследвания. Само въз основа на фактите светът може да постигне реален прогрес. За съжаление неговият изпълнен с оптимизъм възглед се поставя днес под съмнение в целия свят. Ставаме свидетели как водещи политици на практика се занимават с отричане на фактите. Ирационалното и тесногръдо мислене набира сила за сметка на научните достижения, знанията и рационалната мисъл", изтъкна Хелдин.
След встъпителните слова на председателите на съответните Нобелови комитети лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди цветя. Тук от ръцете на краля те получаваха златните медали и индивидуалните почетни дипломи.
Нобеловата награда за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.

Обявиха лауреатите на Нобеловата награда за медицина (СНИМКИ)

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.
Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино получиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии.

Снимка: Getty images

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с Нобелова награда за литература за 2018 г., защото миналата година тя не беше присъдена, а австрийският писател Петер Хандке получи Нобелова награда за литература за 2019 г.

Без Нобелов концерт през 2018 г.

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност".
Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Паричната равностойност на наградата за всяка категория е 9 милиона шведски крони (915 300 долара).

Нобеловата награда за мир отиде в ръцете на етиопския премиер Абий Ахмед заради сближаването със съседна Еритрея и демократизирането на Етиопия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.