Кандидатите са Сотир Цацаров и Симеон Найденов

Парламентът избира нов председател на Антикорупционната комисия. Кандидатите са двама - настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ВОЛЯ - Симеон Найденов.

ДПС ще подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров, каза депутатът от ПГ на ДПС Симеон Симеонов по време на дебатите в пленарна зала, предаде "Фокус"."Познавам г-н Цацаров от 2002 г. от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект и ерудит", каза още Симеонов.

Предлагаме дебат за състоянието на съдебната власт - от тази трибуна трябва да се каже - ела на себе си, г-н председател на Върховен съд. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков по време на дебатите за избор на председател на КПКОНПИ, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Няма да подкрепим нито една от двете предложени кандидатури, обяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. "Практически от конституирането си досега непрекъснато се занимаваме с корупцията или вече с прословутата КПКОНПИ. Резултатите от тази трескава активност досега се измерват предимно в скандали", каза още Зарков.

По думите му изследванията на общественото мнение редовно напомнят, че корупцията остава в челото на проблемите, които българите идентифицират като най-остри пред държавата и обществото. "Страхувам се, че и след днешния ден това ще остане така. Нищо не показва, че скоро значително ще се подобри", заяви Зарков.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" посочи, че няма да се спира на кандидатурата на Симеон Найденов с оглед на обстоятелствата, които всички разбират твърде добре. "Оставам в очакване на това съвместната ни работа в Комисията по правните въпроси на парламента да продължи", обърна се Зарков към Симеон Найденов.

"Нямах намерение да се изказвам, тъй като точката от дневния ред е персонална. Избираме едно лице за председател на една комисия. Аз ще гласувам естествено за г-н Цацаров. Няма как да може да си успешен главен прокурор, пък да не можеш да ръководиш една комисия. Изказвам се по повод темите, които подхвана Крум Зарков", каза още Марков.

"Големият проблем днес в правозащитната система са невероятните скандали на върха на тази правозащитна сисетма. Никой не е мислил в това Велико Народно събрание, че ще дойде време 30 години от демокрацията, 30 години от този 14 декември, на който свалихме чл. 1, за да може и вие да сте Социалистическа партия, да имате шеф на ПЕС, г-жа Нинова да е зам-председател на Световния социалистически интернационал, за да го докараме дотук заседание на такъв висш орган като ВСС 10 часа да се предава по телевизията, настървени, мразещи се съдии да говорят на прокурори и те да им отговарят. В коя страна има такова чудо? Казват избирателите: "Г-н Марков, ония какво се джанкат". "Ония" са Висшия съдебен съвет. Може да си представите в очите на хората докъде е стигнала нашата съдебна система", допълни още Георги Марков.

Той призова на председателски съвет да се помисли да се направи един дебат за състоянието на съдебната власт. "Вие много правилно казахте, че сме парламентарна република. Аз слагам запетайка - не сме съдебна", допълни още Георги Марков в отговор на изказването на Крум Зарков. "Предалагам да направим един дебат, в който да кажем, че сме парламентарна република. Освен, ако решим, че сме съдебна, имаме тук депутати, да свикваме Велико Народно събрание, да ставаме съдебна, а ние да си тръгнем кой откъде е. Това, което става е недопустимо и от тази трибуна трябва да се каже: "Ела на себе си, г-н председател на Върховен съд". Няма да подмяна на съдии, че ще стават съветници. Това действа срещу всички, това действа и срещу нас. Държавния глава гледам, че ще свиква дебати, прав е да свиква за евентуални промени в Конституцията. Той по Конституция може да реши и да внесе предложение за ВНС. Дайте да не се фокусираме само върху прокуратурата, а да видим с какъв съд и с каква съдебна система разполагаме в момента. Да се четатат политически лекции, да се правят политически послания, ние по тази тема трябва да се обединим - ние сме парламентарна република", подчерта Марков.

Кандидатите за шеф на КПКОНПИ на препитване пред депутатите

Цацаров беше издигнат за поста с подкрепата на ГЕРБ и Обединени патриоти в средата на ноември. Найденов пък беше подкрепен единствено от своята партия. 

По закон новият шеф на комисията ще  довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка. 

Цацаров: КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а действащите да не се ограничават

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.