Жълти кодове за намалена видимост са в сила за 15 области в страната

Опасно време заради мъгли и замърсен въздух в цяла Северна България. Жълти кодове за намалена видимост са в сила за 15 области в страната. Над нормите има фини прахови частици и в София, въпреки че в сряда мъглата се вдигна.

Дърва, въглища и други материали не за горене, в съчетание с гъстата мъгла във Видин, вдигна драстично стойностите на фините прахови частици в крайдунавския град.

„Непрекъснато кашляме. Трябва да се вземат мерки. Населението е много бедно и не може да спре да се отоплява на дърва”, казаха местните.

Губим близо 2 години от живота си заради мръсен въздух

За последното денонощие във Видин стойностите на фините прахови частици надхвърлят два пъти над нормата. Основният замърсител според общината са печките на твърдо гориво.

„Хората от Видин ги приканваме да използват само регламентирани горива, да използват дърва с определената влажност с която ги запознаваме, да не горят отпадъци, минаваме и проверяваме сервизи да не горят масло“, заяви Борислав Борисов,  нач. Отдел „Екология“- Видин.

Във Велико Търново пък няма автоматична измервателна станция, за да се следи колко е замърсен въздухът. В съседния град Горна Оряховица обаче, където често дишат мръсен въздух, стойностите отново са нагоре.

Еврокомисията: Въздухът в София е опасен за здравето (СНИМКИ)

„Автоматичната измервателна станция в Горна Оряховица е отчела за изминалото денонощие превишение на нормата на фини прахови частици в размер на 1, 4 пъти като от началото на месец декември превишенията са 8“, каза Десислава Васева, експерт РИОСВ – Велико Търново.

Малко по на изток, в Русе, също отчитат замърсяване малко над нормата.

„Основния проблем е безветрието и мъглите, съчетани с продължаващото изгаряне на твърди горива от битовия сектор, основно в централните части на Русе“, каза инж. Христо Милков – нач. отдел РИОСВ – Русе.

По данни на Световната здравна организация Видин, Монтана и Перник са сред градовете, които имат най-големи проблеми със замърсяването на въздуха. 

А хората във Видин се надяват в края на следващата година по проект всички печки на твърдо гориво да бъдат заменени с такива на пелети.