Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с телевизионно участие на президента Румен Радев

„Президентът е този, който трябва да е обединителят на нацията. А Румен Радев действа като опозиционен лидер, който за 40 минути не каза нито една добра дума за България. Омразата му до такава степен прелива, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер". Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с телевизионно участие на президента Румен Радев.

 

По-рано президентът Румен Радев обяви, че ще се възползва от правото си, за да предизвика промяна в Конституцията. Държавният глава не е съгласен с направеното от правителството предложение за контрол над главния прокурор. Радев смята, че това трябва да стане след промяна в основния закон. В интервю Радев посочи още, че парите от излишъка се харчат непрозрачно.Той заяви, че критиките му към кабинета не са продиктувани от завист към успехите, а защото не иска "България да катастрофира от самодоволство".

Президентът: Ще внеса промени в Конституцията

„Гледах само първата минута от изказването му и отидох да играя футбол, защото няма човек, който да започне да говори от името на народа. Левски дори не си го е позволил. Кой му даде право? Ако видим последните изследвания - 50% не го харесват”, посочи още той.

„Той е двуличен човек. Един ден хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент. Когато тръгнах за НАТО ми се обади и каза „Нека да отида аз”. Казах „Добре, отиди”, коментира Борисов.

„2008 г. беше „златният дъжд” - светът се къпеше в пари. След това дойде икономическата криза. След това дойде управлението на Орешарски - национална катастрофа. Срив на банки, фалираха банки. Сега изтеглихме държавата на нива, които в златните години е била. Всички казват - повишават се инвестиции, износът в последното тримесечие. Той сега си мисли, че ще се кандидатирам за президент и го навиват. Заклех се преди 15-20 г., че този пост не ме интересува. Каква е тази злоба? Събира инвеститори и вика “колко е готино в България”. Те му се смеят във Facebook”, заяви премиерът.

„Не разбирам защо е тази злоба", допълни още той.

„Всеки път си мисля, че когато се разбрахме за НАТО да води и той делегацията, да седне до Тръмп малко да се покаже, че сме решили нещата. Е тази омраза и тази злоба, какво му направихме?, каза още Борисов.

„Докато Радев инициира конституционни промени, аз вече съм се срещнал със заместник-председателя на Венецианската комисия Филип Димитров, с председателя на Конституционния съд, пратил съм министъра на правосъдието при конституционните съдии предварително да му разтълкуват кое може, кое не може, за да вкараме такова питане, което да ни отговори на правилния въпрос. Ние не правим евтин пиар, за да може да се покажем. Ние сме свършили цялата работа. Аз съм инициаторът и извършителят на писмото до Жан Клод-Юнкер. Аз съм инициаторът и извършителят да дойдат експертите от Венецианската комисия, да ни напишат доклади, да ни направят анализи, да ни дадат препоръките”, коментира още Бойко Борисов.

Според премиера властта не е за всеки и е променила президента Румен Радев. „Бил ми е приятел, стоели сме заедно, командвали сме учения, въобще не беше такъв човек. Явно дворците, платите и скъпите дрехи променят хората. Не виждам никакъв смисъл. Не съм му конкурент“, допълни Борисов.