Инцидентът е станал в кв. „Манастирски ливади”

Улица и стълб пропаднаха заради изкоп на строеж. Аварията е причинена от рухнала подпорна стена на строяща се жилищна сграда. Мястото е столичният квартал „Манастирски ливади”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Силен шум събудил през нощта живеещите в близост до строежа. На снимки в социалните мрежи се вижда как сантиметри делят няколко коли от пропадане в дупката. Апартаментът на Николина е само на метри от изкопа.

„Много страшно, много лошо. Не знам как не го предвидиха, при положение, че се знае, че долу има река. Цяло чудо е, че не се е срутил блокът, защото както е пропаднал половината път, така щеше да падне и блокът. И какво правим тогава?”, коментира Николина.

Защо пропадна стълбище в кърджалийско училище?

От строителната фирма са категорични, че подпорните стени на бъдещата жилищна сграда не са поддали заради лошо изпълнение.

„От няколко дни нивото на водите много се увеличи. Преди това една помпа смогваше, след това сложихме втора, но не успяхме да изпомпим водата”, посочи управителят на сторителната фирма Васил Щерев.  

За да се гарантира безопасността на хората, при евентуално ново свлачище, районът остава отцепен.

„В рамките на 2-3 дни ще обезопасим напълно и в началото на другата седмица най-късно ще отворим улицата”, допълва Щерев.

Шокиращи кадри: Срути се част от хотел в Ню Орлиънс, има жертва и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

От общината твърдят, че няма опасност от пропадане на съседните на строежа сгради. Предстои проверка по случая и от страна на Националния строителен контрол.

„Извършихме оглед и установихме, че се е случила авария по време на строителството. Ще бъде възложено на съответното лице да възстанови нарушения участък. Най-вероятно ще е за сметка на строителната фирма. На този етап се извършва проверка на документи”, обясни Цветан Тодоров от направление „Архитектура и градоустройство” към Столична община.

Живущи в квартал „Манастирски ливади” твърдят, че се съмняват всички нови сгради в квартала да имат нужните разрешителни.

„Какви са тези инженерни мисли тук и какви са техните възможности като инженери щом строят толкова високи блокове един до друг”, коментира Николина.

Строежът на сградата е започнал през септември. Дълбокият изкоп се наложил, за да бъде спазен планът за подземен гараж на две нива.