Преди дни кметът на града реши да дари 3500 лева за лечението му, вместо с тях да се купи пиротехника

Запалването на коледната елха в Благоевград тази година беше малко по-различно и малко по-семпло, защото нямаше заря. Причината -  решение на кмета вместо да се плаща за пиротехника, парите да се отделят за лечението на болно дете. И така 3500 лева бяха отпуснати за 12-годишния Деян Апостолов от Благоевград.

В очите на Деян има толкова много пламък и светлина, колкото и най-голямата заря не може да даде. „Той е едно изключително лъчезарно дете и комуникативно, много е любопитен, много обича да е между хора, с други деца, обича заедно да четем енциклопедии, фентъзита”, сподели баща му Ивайло Апостолов.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”: Борбата за нормален живот на Кристиян

Деян расте щастливо, макар около себе си непрекъснато да чува изразите Детска церебрална парализа, мозъчна аномалия и симптоматична епилепсия. Сега момчето навлиза в пубертета и бързото му развитие налага  нови рехабилитации и оперативни намеси. „Има промяна в състоянието и някои от помощните средства не са адекватни на потребностите му в момента. Така че ще има нужда от подмяна на помощните средства”, казва Ивайло Апостолов.

Любимите си разходки в града 12-годишното дете прави винаги с родителите си в специална количка. Обожава приятелите си от рехабилитационните центрове, в които се налага да ходи много често. В последно време Дени показва отлични резултати с така наречените комуникатори - съвременна система, която позволява на деца, като него да комуникират само чрез поглед. „И такова нещо ще му бъде изключително полезно, защото говорната бариера е нещо изключително стресиращо за всеки човек, вие знаете като отидем в чужда страна колко ни е трудно като не знаем езика - при тея деца е много по-трудно. При тях говорния апарат е засегнат и движенията са силно ограничени, което препятстват в много голяма степен възможностите за комуникация”, обясни бащата на момчето.

РОДИТЕЛИТЕ НА ЛОРА: Подкрепете детенцето ни!

Миналата година Деян си пожелал за Коледа да има братче. И мама и тате му подарили малкия Габриел. Сега Деян иска куче, а голямата му мечта е да може да комуникира - с братчето си, с кучето и с всички, които го обичат и му помагат.

Ако искате и вие да помогнете на малкия Деян може да го направите ТУК или по банков път.

IBAN: BG82UNCR70001523647240

ДЕЯН АПОСТОЛОВ