Ердоган заяви, че признаването му хвърля сянка върху турско-американските отношения

Сенатът на Конгреса на САЩ прие днес резолюция за необходимостта от официално признаване на арменския геноцид, съобщава БГНЕС.

Резолюцията има за цел да утвърди решението на Горната Камара на парламента, че САЩ трябва да почетат геноцидът срещу арменците в Турция чрез официално признание.

Признаването на арменския геноцид е спънка в отношенията на Турция с редица страни, включително САЩ, където подобна резолюция беше приета през октомври от преобладаващото мнозинство на Камарата на представителите. Резолюцията, обсъждана десетилетия, се прие в Камарата на представителите на фона на рязкото влошаване на отношенията на Вашингтон с Анкара поради военната операция „Мирна пролет” на Турция в Сирия.

Депутати срещу текста, криминализиращ отричането на арменския геноцид

Турският президент Тайип Ердоган заяви по време на посещението си във Вашингтон, че признаването от Камарата на представителите на арменския геноцид в Османската империя хвърля сянка върху турско-американските отношения. След днешното решение на Сената Анкара отново реагира негативно, а премиерът на Армения приветства резолюцията като „победа на справедливостта”.