Премиерът коментира инцидента с кола на НСО, при който пострада дете

"НСО по-навреме, по-коректно и по-бързо да информират обществеността. Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник в нея. Нещо повече, опитаха се през жълти сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофа. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността". Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов по повод инцидента с кола на НСО, при който пострада 14-годишно дете.

Какво е състоянието на детето, блъснато от кола на НСО?

Министър-председателят коментира и случая с еродепутата Ангел Джамбазки, хванат да шофира с алкохол в кръвта. 

"Мога да кажа, че това, което МВР е трябвало да направи, което повелява законът, е било в пълен обем. Спрели са го, санкционирали са го, взели са му проба с дрегер, включително и във Военно-медицинска академия. Той ще понесе всичките си последствия. Нито някой го е прикрил, нито някой го е спрял. Това е един морален акт. Който ме познава, знае, че аз капка алкохол не пия. И съм голям противник на този, който си позволи да пие и да седне да кара. Думата "разочарован" е много слаба. Харесвах го като политик. Както се казва: "Власите на края на Дунава се давят". С един подобен инцидент си нанасяш такава щета, че не знам как можеш да се възстановиш", заяви Борисов.

Хванаха Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

Той коментира и предсрочния парламентарен вот във Великобритания. „Вече поздравихме Борис Джонсън. Ясно е и е хубаво, защото знаем до 31 януари какво трябва да се случи. Следващата година ще бъде времето, в което ще се отрегулират отношенията ни с Великобритания. Това е една добра новина”, каза още Борисов.

Борисов до Джонсън: Вярвам, че ще продължим да работим добре

Той говори и за ангажиментите си по време на срещата на върха в Брюксел. "Ние много се борихме ядрената енергия да влезе в този микс. Сред постиженията на върха е, че всяка една държава сама определя енергийния си микс. Вчера надълго разговаряхме с Урсула фон дер Лайен. След това тя прати свои експерти в нашия офис и ги запознахме колко енергия произвеждаме. Какви са ни плановете за следващите 5-10-15 години. Това е тема, която изисква национален консенсус", смята премиерът Борисов.

"Зелената сделка ще стане факт. Ние, понеже винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Имаме период от 30 години и ние трябва да кажем какво ще се случи след тях. Плавно и бавно това сме го договорили", обяви той.

На въпрос за пакета "Мобилност", Борисов заяви, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Той беше категоричен, че дискусията по темата не е приключила. Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите. „Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти ни се преборил с проблемите в климата“, заяви още Борисов.