История за силата на духа

Калинка е търсач на силни усещания – не само катери планински върхове, но и без страх се спуска в дълбоки пещери. Момичето покорява българските планини, а наскоро стига и до Непал, на височина от 5000 метра. Заедно с любимия си Виктор и техните верни кучета-водачи. За Калинка, която вижда света само със сърцето си и непрекъснато поставя нови и нови предизвикателства пред себе си разказва Христиания Червенкова.

Това е история за силата на духа. Тази сила те издига отвъд границите на възможното. Сила, която Калинка притежава.

ЗВЕЗДА В КАРТИНГА: Никола Цолов - 12-годишният световен шампион от България

Тя е търсач на екстремни усещания – катерач, запален планинар, студент по психология и страстен пещерняк. Това, че не вижда, не я спира да преодолява. „Екстремно е нещо, което е опасно и не знаеш как да го контролираш, докато при мен това си е премерен риск, който се уча как да го владея”, казва Калина.

От малка тя се учи да преодолява предизвикателства и страховете си, както и да счупи собствените си граници.

Да катериш върхове или да се спускаш в пещери е точно толкова екстремно, колкото да пресичаш улиците със затворени очи. Нещо, което Калинка прави всеки ден. Лабрадорът Карма е нейните очи.

Заедно Карма и Калинка откриват света въпреки мрака. „Има ситуации, когато сме се изгубили на 20 км и ти й казваш „вкъщи” и тя те връща на последното място, където е яла и спала, по 3 пъти по-кратък път”, разказа Калинка.

ПЪТЕШЕСТВИЕ В АТЛАНТИКА: Двама българи изминаха 3 000 мили за 25 дни с яхта

Тъмнината нахлува в живота на Калинка, когато тя е момиченце на 10. От бебе се бори с рак на двете очи. „Научих се да се боря, да съм винаги едни гърди пред останалите”, допълва тя.

Не се спира и граби от живота с пълни шепи. Виждах до 10-годишна възраст и след това, на практика, си запазих визуалната представа за всичко”, разказва момичето.

Калинка не спира и да усеща хората, а сърцето никога не греши. Така намира Виктор. Независимо, че никога не са се виждали, те се обичат, но не с очите, а със сърцата си.

Повече гледайте във видеото.