Снегът близо до почвата се заледява и животните не могат да се хранят

Представители на коренното население саами в Швеция се безпокоят, че промените в климата могат да сложат край на традиционния им поминък, защото северните елени гладуват, съобщи Асошиейтед прес.

Пасищата на елените вече са намалели заради минното дело и сечта. По традиция местните животновъди ги местят от високите планини на границата с Норвегия през лятото в горите на изток през зимата. Така се прави от векове.

Елени в японски парк умряха след поглъщане на голям брой найлонови торбички

Заради затоплянето обаче снегът близо до почвата се заледява и животните не могат да се хранят. Тази година първият сняг в района падна много рано през есента, последван от дъжд. Така храната на елените се озова под дебел пласт лед и животните се отклоняват от традиционния си миграционен маршрут, търсейки нови пасища. От стадото на рода на Нила Инга половината животни са тръгнали на изток, както всички са очаквали, а останалите са отишли в планината, където има много хищници и опасността от лавини е голяма.

Възрастните пастири саами си спомнят, че някога лошите зими са били една на десет години. Сега обаче „екстремните и необичайни метеорологични явления стават норма - не само всяка година, но и по няколко пъти годишно”.

Британците не харесват коледното дърво, подарено от Норвегия (СНИМКИ)

Арктикът се затопля два пъти по-бързо от останалата част на света. По данни на шведския Институт по метеорология и хидрология температурата в страната се е повишила с 1,64 градуса Целзий от доиндустриалната епоха, а в планинския район през зимата увеличението е още по-голямо - с три градуса Целзий за средните температури от 1991 г. до 2017 г. в сравнение с периода от 1961 г. до 1990 г.