Мартин Стефанов прекарва вече шеста година в страната на Добрия старец

В Лапландия магията на коледните празници е съчетана с бизнеса. Родината на Дядо Коледа всяка година привлича милиони туристи. Един от домакините, които ги посрещат там, е българин.

Професионален туристически гид, пътешественик, ловец на северни сияния и страстен велосипедист. За Мартин Стефанов това е шестата година в страната на Добрия старец.

„Хората, които живеем тук, както и местните, чувстваме зимата малко по-заспали. Спи ми се постоянно, пия много кафе. Не мисля, че се свиква с това, просто го приемаме като факт”, сподели Мартин Стефанов.

В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА: Директно от мястото, където стават чудеса (ВИДЕО)

За времето, прекарано в далечния север, Мартин е видял почти всичко - обикалял е снежните преспи при минус 30 градуса, предизвиквал е организма си в традиционните финландски сауни и е преследвал живописното северно сияние.

„Всичко останало можем да го организираме, но северното сияние е нещо като подарък. Феномен, който може би най-много радва хората тук. Опитвам се да си спомня първия път, когато го видях. Странно усещане. Мозъкът ти отказва да приеме невероятните цветове в небето”, споделя Мартин.

Как изглежда Дядо Коледа в различните страни по света? (ВИДЕО)

Подобни преживявания са потърсили всичките общо 60 000 туристи, посетили Рованиеми през декември 2018 г. За същия период хотелите в района са направили оборот от 8 милиона евро. Благодарение на онази магия, родена от легендата за щедрия белобрад старец.

„Идеята за Дядо Коледа и установяването на това място идва от нищото. Създават туризъм от нищото. Било е само еедна гора. А сега е една от най-популярните туристически дестинации. Съществуват места, където има дадености, но там обаче нищо не се прави”, посочи Мартин Стефанов.