Някои от потърпевшите се страхуват дори да подадат жалба в полицията

Десетки жители на Русе сигнализираха за схеми с измами при ремонтни дейности. Става въпрос за саниране на блокове. Някои от майсторите сами предлагали услугите си, а други хората намирали по обяви. В разследването си в ефира на „Неделята на NOVA” Тина Ивайлова показва  изплашени възрастни хора, които твърдят че са изнудвани.

Една от тях е Йорданка Георгиева. Майсторите й поискали 5000 лева. След като казала, че не може да отдели толкова, те я заплашили, че ще изпотрошат дома й и ще откраднат вещите й. Потърпевша е и нейна съседка и приятелка. Измамниците дори придружават жертвите си до банки, за да теглят пари, ако нямат достатъчно налични.

Измамен от мними майстори ги завърза и повика полиция (ВИДЕО)

Схемата, по която действат, е следната: идват няколко души, предлагат евтин, но качествен ремонт, а бонусът е, че всичко приключва от няколко часа до два дни. Първоначално обявяват ниска цена, но впоследствие сумата започва бързо да набъбва. Майсторите обещават, че след известно време ще дадат на клиентите си и касови бележки, но това така и не се случва.

Обявите на строителните бригади са разлепени навсякъде по стълбовете в Русе. Телефонните номера са едни и същи. Прави впечатление обаче, че  името на строителната бригада е различно.

Екип на NOVA позвъни на един от телефоните. Бригадата пристига на посочения адрес за по-малко от час. Първоначално се появяват трима души. Единият се представя за Борис. Заявяват, че всички посочени от подставеното лице дейности ще бъдат извършени срещу 400 лв. И започват веднага да работят. Бързо се организират и стават четирима. Впоследствие започват да изреждат още работи, които трябва да бъдат извършени. Оказва се, че те качват и цената на услугата.

Измамна схема с ремонти на покриви в Шуменско

На следващата сутрин работниците отново се умножават и стават 7 човека. Идват с няколко коли. Казват, че работят не само в Русе, а и в други градове.

Екипът на NOVA сигнализира в полицията. Направена е организация и служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОД- МВР Русе се позиционират около блока. След като работата е почти свършена, началникът на майсторите е готов да подпишем договор. Разбираме колко много неща са направени допълнително. Освен това се оказва, че контрактът е със същия човек, с когото и една от потърпевшите подписва договор - Златко Борисов Маринов. Работниците обаче, че майсторите са различни.

Даваме капаро 250 лева. Два часа по-късно искат и останалата част от сумата, която след новите изчисления, нараства до 920 лв., и то без ламарините.

В сезона ремонтите: Бум на измами с майстори (ВИДЕО)

Когато екипът ни се разкрива и майсторите разбират, че са заснети със скрита камера, Борис започва да отрича почти всичко, което е казал часове по-рано. А строителният техник Петър Ганев заявява, че работата, свършена от бригадата, не е качествена и направената изолация няма да издържи дълго. Специалистът съветва за подобни услуги хората да се обръщат само към лицензирани фирми и да заверяват нотариално сключените договори.

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство по 30 жалби на потърпевши хора от Русе. А има и такива, които от страх не са съобщили, че са изнудвани и заплашвани. За съжаление подобен вид измама се доказва много трудно. Вероятно и това е причината схемата да действа безотказно дори в сезон, който не е подходящ за такъв вид строителни дейности.

Цялото разследване гледайте във видеото.