Протестите им ще се проведат на фона на общонационалната стачка

Професионални шофьори и други работещи в автомобилния транспорт се готвят от понеделник да блокират пътища във Франция. Действията им са в знак на протест срещу повишаването на цените на дизеловото гориво за камионите, както и срещу конкуренцията от чуждестранни превозвачи, съобщават световните агенции.

ТРАНСПОРТЕН ХАОС В ПАРИЖ: Френската столица е блокирана от стачка 8 дни

Протестите им ще се проведат на фона на общонационалната стачка на работещите в транспорта срещу пенсионната реформа и само седмица преди коледните празници, предаде БТА.

С приближаването на Коледа французите се опитват отрано да се подготвят за гостуването при роднини в други градове. Имайки предвид непредсказуемото движение на влаковете през последните дни, те показват предпочитание към пътуването с автомобил и услугите за търсене на спътници. 

Заради стачките в страната в понеделник сутринта по пътните артерии на Ил дьо Франс се образуваха задръствания с дължина 630 км. Пътните условия са били допълнително затруднени от силните дъждове. Има наводнени транспортни участъци, а достъпът до центъра на Париж е силно ограничен поради частично затворени пътища.

Абсолютният рекорд за задръствания е поставен на 6 февруари 2018 г., когато заради обилния снеговалеж е регистрирано задръстване с обща дължина 739 км. 

Шести ден на стачки във Франция, транспортен хаос обхвана страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно ръководството на френските национални железници SNCF реши да изтегли от смяна машинистите, диспечерите и кондукторите, които не участват в стачката, за да осигури наличен персонал в дните преди Коледа (20-22 декември). Тази мярка е насочена предимно към запазване на движението на скоростните влакове TVG.

В понеделник те се движат с 25% от нормалната честота. 30% е движението по регионалните влакове TER.

По информация на българското посолство в Париж придвижването във френската столица, особено в пиковите часове, е силно затруднено – както с обществения транспорт, така и с автомобил поради големите задръствания, които се образуват в Париж и околностите му.

От там препоръчват на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.