Други двама са ранени

Двама строителни работници са загинали, други двама са ранени при инцидент в понеделник сутрин в Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Трагедията се е разиграла при стоителни дейности и няма опасност от радиационно заразяване.

В момента там е наето частно бъларо-германско дружество, което изгражда ново хранилище за слабо радиоактивни материали.  Инцидентът станал при неговото строителство.

„Рано сутрин към 09:30 ч. се е случила трагедията с арматура, която е в котлована на клетките за погребване на ниско и средноактивни отпадъци в изкопа”, заяви главният инженер  на ДП РАО - Ина Стефанова.

Има ли причини за притеснение в работата на АЕЦ „Козлодуй”?

„Паднали са метални конструкции и са затиснали хората”, обясни зам.-изпълнителният директор на ДП РАО - Георги Разложки.

Ина Стефанова каза още, че единият от загиналите е младо момче. Други двама работници са ранени. Единият е прегледан и освободен за домашно лечение. Другият е транспортиран в болницата в Плевен.

„Състоянието му е стабилно. Има две счупени ребра и две бедрени кости. Няма опасност за живота му. В утрешния ден, след провеждане на консултации, ще се наложи да бъде опериран. Двете бедра трябва да бъдат стабилизирани. Контактен, адекватен, разговаряхме преди малко. Около 10-тина дни ще остане в отделението, в клиниката, след което ще бъде изписан за рехабилитация в домашна обстановка”, каза лекуващият лекар Ивайло Пълев.

За другите работещи на площадката няма никаква опасност. Инцидентът няма отношение и към радиационния фон, тъй като на мястото няма складирани радиационни отпадъци.

„Радиоактивни отпадъци тук ще се появят тогава, когато тя бъде въведена в експлоатация”, каза Разложки.

Следствие и инспекция по труда работят по случая.

Видео: БГНЕС

Репортери: Румяна Попова, Мартин Георгиев