Британският премиер иска да изкара страната от ЕС до 31 януари

Британският министър-председател Борис Джонсън ще представи в петък сделката си за Brexit пред Камарата на общините, съобщи днес неговият говорител, цитиран от БТА.

Това ще даде ход на процеса на одобрение на споразумението от парламента с цел Великобритания да напусне Европейския съюз в края на януари.

Джонсън против втори референдум за независимост на Шотландия

"Възнамеряваме да започнем процеса преди Коледа и да го изпълним в съответствие с конституцията след консултация с председателя на долната камара на британския парламент, който трябва да бъде избран утре, каза още говорителят на Джонсън.

Законопроектът за Brexit ще е първият нормативен акт, разгледан от новия състав на британския парламент. Приемането му трябва да завърши след празниците, което да позволи да Европейския парламент да ратифицира споразумението и да премахне последните пречки за развода между Великобритания и ЕС.

Джонсън беше обещал да внесе законопроекта за Brexit в Камарата на общините преди Коледа. Очаква се той да получи силна подкрепа в парламента, където консерваторите на премиера вече имат абсолютно мнозинство. Консервативната партия спечели 365 от общо 650 места в Камарата на общините със зашеметяващата си изборна победа в четвъртък.

Ако законът бъде приет и Великобритания напусне ЕС навреме, страната ще навлезе в преходен период, когато правилата и нормите на блока все още ще се прилагат на нейна територия и хора и стоки все още ще могат да се движат свободно между нея и останалите държави членки.