Колата му е атакувана с противотанкова мина в Прага на 27 май 1942 г.

Гробът на висш нацист, един от инициаторите на Холокоста, убит от обучени във Великобритания агенти по време на Втората световна война, е разкопан в Берлин, съобщи БГНЕС.

Гробът на Райнхард Хайдрих е "изкопан в нощта между сряда и четвъртък" и е открито разследване по обвинения за нарушаване на място за погребение, заяви говорител на полицията.

Германските медии съобщиха, че изглежда нищо не е премествано. Хайдрих беше могъщият ръководител на Главно управление за имперска сигурност (РСХА) на Хитлер в Третия райха, в което влизаше и Гестапо. По-малко известен от другите нацистки лидери, той все пак е бил силно влиятелен и е се е отличавал със своята жестокост дори в елита на Третия райх.

Адолф Хитлер с възхищение го наричаше „човека с желязното сърце“, според биографията „Хайдрих: Лицето на злото“ на Марио Дедерикс. Хайдрих е домакин на конференцията мъм Манзее на 20 януари 1942 г., когато водещите нацисти обсъждат изтребването на евреите в окупирана от Германия Европа. По време на нацистката окупация на сегашната чешка столица той става известен като „Касапинът от Прага“.

Колата му е атакувана с противотанкова мина в Прага на 27 май 1942 г. Хайдрих почива няколко дни по-късно от раните си. Трупът му е върнат в Берлин и е погребан в Гробището на инвалидите.