Първият български монумент отбеляза годишнината с концерт

Боянската църква празнува в ЮНЕСКО. 760 години от обновяването си, първият български монумент, вписан в световното културно наследство на Организацията отбеляза годишнината с концерт.

С концерт-изложба в централата на ЮНЕСКО отбелязаха 40 години от включването на Боянската църква  в списъка на световното културно наследство.

"В нашата история и култура има оргомни залежи от ценности и една от тези ценности е Боянската църква. Тя ни събра и направихме една малка изложба, един хубав филм и решихме да дойдем тук, в сърцето на Европа, докато братята французи стачкуват, за да припомним, че България не е от вчера", каза доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството на НБУ.

Създадена през 1259 година, Боянската църква впечатлява с най-старите средновековни стенописи в Европа.

Боянската църква навършва 760 години от обновяването си (СНИМКИ)

"За мен ЮНЕСКО, що се касае с българското културно наследство, е свързан с Боянската църква. От много малка към разбрала какво представляват тези фрески заради баща ми, който беше свързан с реставрацията и с книгите за Боянската църква", каза още проф. Сузана Клинчарова - арфист.



Портрети на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, на детето Исус и архангел Гавраил буквално оживяха под ангелските звуци на арфата на Сузана Клинчарова.

"Този проект веднага извика в съзнанието ми изображението на архангел Гавраил с неговите разкошни крила и втората ми реакция беше: "Да, ангелите свирят на арфа!". В нашия концерт може да се намери пътека и ангелското присъствие", заяви Клинчарова.

Концерът в Юнеско съвпадна със 140 годишнината от дипломатическите отношения между Франция и България.

Репортер: Петя Желева