Днес ограничават водоподаването към промишлените предприятия

Водната криза в Перник остава. Хората там са на строг воден режим и имат вода само по няколко часа на ден. Днес беше монтиран важен спирателен кран, с който ще се ограничи теча на вода. Очаква се новият воден режим да влезе в сила от понеделник. Перник е на прага на бедството положение, но дали то ще бъде обявено, ще стане ясно днес следобед.

Затягат водния режим в Перник и околните села

“Водната криза няма да се реши в близките 2-3 месеца. С всичките мерки, които се предприемат сега – увеличаване на подаването водно количество, защото сега то е минимално. Ако успеем да го увеличим, тогава ще можем да гарантираме, че няма да стигнем до мъртвия обем. Не, че водата от мъртвия обем не може да се използва, но по-трудно ще се пречиства”, обясни прокурисът на ВиК дружеството Камен Каменов.

„Този кран се ремонтира, защото има повреди след него. Това е питейният водопровод за кв. „Изток”. За да отстраним тези повреди, водата трябва да се спре по време на режима, когато не се подава вода към въпросните канали. Предполагаме, че количеството е около 30 литра в секунда. В действителност колко ще излезе, ще разберем когато разкопаем”, каза още Каменов.

„Част от мерките се изпълняват. Отстраняват се безбройните аварии на територията на Община Перник. От там се пилее огромно количество вода. „Софийски вода” помагат за смяната на този прословут кран. Други колеги помагат за отстраняването на авариите на територията на Перник. Част от мерките, за които ще има решение на Министерския съвет и зелена светлина от МРРБ, са водата от целия Владайски канал да бъде насочена към язовир „Студена”. Ще направим едно преместяване от горната част на р. Струма със съоръжение, което ще увеличи дебита и потока на язовира”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

„Имаме огромни загуби. Затова има помощ и от Софийска вода, защото това изпълнение не е по силите на местното ВиК. Тук е имало огромни загуби, не мога да кажа точно колко са. С подмяната на този кран ще се даде възможност всичко ще бъде изчистено. Този кран ще даде възможност на Вик да направи по-добра организация при отстраняването на аварии”, смята той.

„Уверението от ВиК дружество е, че утре ще има толеранс и няма да бъде спирано водоподаването. Правят организация от петък, събота да влезе в сила новия режим”, обясни Владимиров.

Още по темата гледайте във видеото.