При треньорите номер 1 е Пламен Братойчев

Общо 43 медала, от които 7 титли и 13 отличия само в двубоите, спечелиха нашите щангисти на световни и европейски първенства в предолимпийската година.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Българска федерация по вдигане на тежести определи най-добрите щангисти и треньори за 2019 година. На върха е Божидар Андреев със спечелените две европейски титли и бронз от световното първенство, допълнени със злато от големия турнир на Наим плюс два мъжки и шест младежки европейски рекорда. Негови подгласници са Юндер Бейтула и миналогодишният лидер Ангел Русев. Най-добрите 10 в българската класация за 2019-а са поставили през годината 15 европейски и 57 държавни рекорда.

При треньорите номер 1 е Пламен Братойчев, личен наставник на Божидар Андреев.

С двата медала от европейското първенство за кадети в Израел миналата седмица, българските щангисти допълниха своята богата колекция за 2019 г. Това потвърди оценката на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който през уикенда заяви: „През 2019 година вдигането на тежести е най-успешният български спорт със спечелените медали във всички възрастови групи от големи първенства.“

Общо 43 медала, от които 7 титли и 13 отличия само в двубоите са отвоювали нашите щангисти на световни и европейски първенства в предолимпийската година. С най-голяма заслуга за това е Божидар Андреев, който спечели медал във всяко елитно първенство, в което участва, а само титлите му през 2019 г. са три. Имаме двама световни шампиони за младежи, един европейски за мъже, бронз на световно за мъже, трима с европейски титли при младите… „Искам специално да благодаря на треньорите по центровете, защото те продължават да вършат апостолска дейност в едни изключително трудни условия,“ каза старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

„Имаме много талантливи щангисти, особено сред младите. Целта ни е да ги запазим и развием за доброто бъдеще на българските щанги. Благодаря на всички отдадени на вдигането на тежести из цялата страна, които спомогнаха за това в предолимпийската година отново да заслужим оценката за „Най-успешен български спорт“. Това е радващо, но и много отговорно признание, което задължава да продължим по този път. Надявам се победите, призовите класирания и успехите да ни съпътстват и през олимпийската 2020 година,“ заяви президентът на Българската  федерация Неделчо Колев.