Цветан Божинов е инженер с над 30-годишен опит

Инж. Цветан Божинов е новият кмет на направлението "Обществено строителство" на Столичната община. Днес Столичният общински съвет /СОС/ прие доклад за новата административна структура на Столичната община, предаде БТА.

Божинов е инженер с над 30-годишен опит, завършил Промишлено и гражданско строителство във ВИАС, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Божинов е започнал своята дейност в "Метрополитен" като млад инженер. Ръководил е много големи инфраструктурни и строителни обекти в България и в чужбина. Целият му опит е като ръководител на обекти в сферата на инфраструктурата и строителството. Работил е като ръководител на проекти по изграждането на завод, на жилищни комплекси, съобщи кметът. Последно Божинов е ръководил проекта за нов метан танк на пречиствателната станция в Кубратово.

В структурата, предложена от Фандъкова в сектора строителство влизат и транспортната инфраструктура и жилищното строителството, и строитерството във ВиК сектора. Решението ми е да обединя почти целия сектор на строителството с изключение на ландшафтната архитектура, така че да има по-добра координация, каза кметът. Тя изисква сектора строителство да работи в непрекъсната координация с главния архитект на София, защото според нея голяма част от проблемите при изпълнение на строителни обекти започват именно с координацията с проектирането. За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект Здравко Здравков.

Ирина Савина, която досега ръководеше строителството на училища и детски градини, ще ръководи новосъздаденото Направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Тя управлява европейските проекти, което правеше и до момента, както и цялата международна дейност на общината, а също и туризма, който досега се ръководеше от Тодор Чобанов, съобщи Фандъкова.

Целта на новата административна структура на Столичната община по думите на кмета Йорданка Фандъкова е повече ред и контрол на строителството и публичните обекти, по-добър градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече електронни услуги. Всичко това е част от реформата в общинската администрация.

Кметът припомни, че Кристиан Кръстев ще бъде начело на Направление "Транспорт и градска мобилност", чиито първи задачи ще бъдат пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на градския транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика.

За по-добро обслужване на гражданите и бизнеса кметът създава Направлението "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", което ще бъде управлявано от досегашния директор на Столичната агенция по инвестиции Владимир Данаилов.

Промените в новата структура на Столичната община ще влязат в сила от 1 януари 2020 година.