От днес в града е обявено бедствено положение

Напрежението в Перник ескалира. По-рано днес имаше и сблъсъци между протестиращи и полицията.  Градът е на воден режим повече от месец. А днешното решение идва след заседание на Кризисния щаб.

Предприетите мерки не успокоиха перничани  и те отново излязоха на протест.  Около 18.30 часа недоволните опитаха да преодолеят кордона от жандармеристи. Държавата и общината в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов и на кмета Станислав Владимиров се събраха сутринта в града. И решиха - в Перник ще има бедствено положение. Това развързва ръцете на държавата за извънредни строително-монтажни дейност. А целта е да се направят нови сондажи, за да се потърсят още водоизточници за града.

Обявиха бедствено положение в Перник

Перник обяви бедствено положение за седмица. Започват  спешни аварийни строително- монтажни дейности, които да увеличат притока на язовир "Студена". Държавата и местната власт ще работят заедно на терен. “Сондиране в така наречения карстов басей над язовир "Студена". Изграждане на съоражение, което да хване горната част на река Струма   и да бъде насочена директно към язовир “Студена”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че след  няколко дни ще има информация за дебита, който влиза от Струма към водния басейн.

Работен план за това как липсващите количества вода да бъда намерени има  инж. Атанас Русев.  „Предвижда да се оптимизират, всички възможни води в южната част на планината Витоша, без да се нарушава абсолютно никакъв естествен баланс и тази вода постъпва в язовир Студена”, каза той.

Идеята му включва и използването на подземни водоизночици. „Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник. “Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник с  министерството, но той отказа да го направи”, каза още инж. Русев.

Ще се пренасочва ли питейна вода от София за Перник?

Кметът определи тези твърдения като неверни. Според Владимиров сега всичко било и в ръцете на държавата. А той бил "За" всяка една капка вода, която се осигури за язовир "Студена".”Знаете, че има и проект на инженер Русев.  Неговият план е най- евтин, държавата ще даде и на него зелена светлина”, коментира градоначалникът.

Държавата и общината се заричат -  там където има течове, те да бъдат спрени. „Въздуха и водата са най-ценния ресурс, в момента всяка капка ни трябва. Основна цел е да се осигури възмижност за нормален живот в Перник да няма проблеми с водата.

При нужда кризисният щаб може да  удължи срока на бедственото положение, за да бъдат извършени необходимите дейности по намирането на резервни водоизночници за Перник.

Аврамова: Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата