Работата ще бъде възобновена след Нова година

Пробивното устройство на марсианската спускателна платформа "ИнСайт", която временно излезе от строя през октомври, успешно се върна на първоначалната си позиция след аварията и ще продължи изследването на недрата Червената планета след Нова година, съобщава БТА.

Решението за възобновяването на работата на "марсианската къртица", както е наречена бормашината, ще бъде взето след 6 януари, съобщи сайтът на Германския авиационно-космвически център, цитиран от агенцията.

Зак Дикисън и Ratio отговарят на въпроса "Има ли живот на Марс?"

По думите на научния ръководител на проекта Тилман Спон учените въцзнамеряват да вкарата "марианската къртица" по-дълоко в реголита на Червената планета, който е нейната почва. Ще бъде проверено зали установката ще може да продължи самостоятелно своето движение след това.

Екипът ще проведе в най-скоро време първите измервания с помощта на температурните датчици и радиометрите на "къртицата". Те ще помогнат на планетолозите да измерят точната температура на пясъчни слой, който препхятства придвижването на пробивната установка. Измерването на марсианската почва е от съществено значение за продължаване на работата на "къртицата", тъй като тя отново може да заседне или да аварира.