Пътните настилки са мокри, а температурите остават ниски

Зимата напомни за себе си в неделния ден. На много места в страната валя сняг, а температурите останаха под нулата. Предупреждение за навявания и до 20 сантиметра снежна покривка имаше издадени за 8 области в Североизточна България и Предбалкана. 

Проходът на Републиката е отворен за движение. Пътните настилки са мокри, но опесъчени и няма натрупване на сняг. Проблеми е имало през нощта заради паднали камъни в района на село Въглевци. Те обаче са били своевременно отстранени от платното за движение.

Най-студено е на прохода Твърдица-Елена, където температурата е -4 градуса, възможни са частични заледявания, но засега не са въведени ограничения. 

17 машини дежурят по републиканските пътищата във Великотърновска област. Ограничения са въведени на прохода Троян-Кърнаре. То важи за тежкотоварни авомобили над 12 т заради влошени климатични условия. Ограничения за тирове има и на прохода Петрохан заради частични заледявания на пътната настилка. Пътищата се обработват.  

Жълт код за снеговалеж в Северна България

Много от пътищата в Смолянска област са заснежени. По информация на NOVA в събота е имало няколко закъсали автомобила между село Смилян и Смолян. Според полицията всички те са били с летни гуми. 

Сложна остава обстановката в Превала, в Пампорово, но и там не са въведени ограничения в движението. 

Ограничения на скоростта има в отделни участъци на магистралите „Хемус” и „Тракия” заради спешни ремонти. За това напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура”. Лявата тръба в посока София при Витиня е в ремонт. На „Тракия” при Мухово в посока Бургас участъкът се обезопасява.

Напомняме и за ограничението в района Чирпан - Стара Загора. Там заради неравности разрешената скорост на движение е до 90 километра в час. На места трафикът се осъществява в една лента заради подмяна на мантинели.

В неделя на „Шипка“ температурата  бе -8 градуса, но силният вятър създаде усещането за много по-студено време. През целия ден проходът бе проходим при зимни условия. Пътното платно ще продължи да се почиства и опесъчава и през нощта.

В понеделник валежите ще спират, но температурите ще продължат да падат. В първия ден от новата седмица се очаква вятърът на много места в страната да достигне до 90 км/ч, като поривите му ще са най-силни в Източна България. 

Репортери: Мартин Георгиев, Георги Манев