"Точката на доставка на природен газ се променя и вече ще е Странджа - 2", каза тя

От януари България ще внася природен газ по ново трасе. Това ще става през вход "Странджа 2", който е на границата ни с Турция и така ще се свържем с трасето на газопровода "Турски поток". Досега газът идваше от Русия, през територията на Украйна и Румъния. Според енергийния министър Теменужка Петкова, с тази промяна България ще си спести по 70 млн. лева годишно от таксите за пренос, което може да доведе до намаление на цената на синьото гориво за крайните потребители.

Русия, Украйна и ЕС достигнаха "принципна договорка" за газа

"Целесъобарзно за България, за българските потребители е точката на доставка да бъде променена и тя да бъде Странджа 2, вместо Негру вода съответно 1 и 2. Финансовите анализи показаха, че българските потребители на годишна база ще спестим над 70 млн. лева от таксите за пренос по трансбалканския маршрут, т.е. това ще доведе и до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това намаление ще бъде около 5 %", каза Петкова.

"Газопреносната система на "Булгартрансгаз" е готова да поеме количествата природен газ от руски произход", каза още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.