Премиерът инспектира работата на пътя от магистрала "Тракия" към Поморие и "Слънчев бряг"

Премиерска инспекция на голям инфраструктурен обект. В последния работен ден на 2019 г. Бойко Борисов провери работата на пътя от магистрала "Тракия" към Поморие и "Слънчев бряг". Местните жители го посрещнаха с гайди и сурвачки за внуците му.

"5-километровият обход на Поморие трябва да е готов за летния сезон. С него ще бъде довършено цялото разширение на пътя Бургас - "Слънчев бряг". Останалите участъци вече са пуснати в експлоатация. Така трафикът от АМ "Тракия" към курортите няма да влиза в Бургас. Няма как да има туризъм без нужната довеждаща инфраструктура. Преди в Поморие имаше огромни колони от коли през лятото, катастрофи, жертви. Сега трафикът ще се облекчи значително. Строителните дейности напредват, всичко ще бъде готово в срок", написа премиерът в страницата си във Facebook.

Премиерът отбеляза, че всички говорят за туризъм, но довеждащата инфраструктура е от изключително значение и е важно тя да гарантира бързо придвижване. Според министър-председателя няма причина обходът на Поморие да не бъде готов за новия летен сезон. „Трябва да се спазят сроковете и ще видите колко ще се облекчи движението“, изтъкна Борисов.

Той подчерта, че всичко това става възможно, благодарение на добрата работа на държавата, чийто брутен вътрешен продукт към момента е 120 млрд. лева. „Гоним 130 милиарда БВП, затова правим и 4-лентови магистрални пътища“, каза още Борисов. По думите му, докато трасета като настоящото се изграждат, това не се вижда, а после бързо се забравя какво е било преди. Премиерът напомни, че по Южното Черноморие липсваха и пречиствателни станции.

 

Текст под ембед

Участъкът, който инспектира премиерът Борисов, е с дължина от около 5 км и с него ще се довърши цялото разширение на пътя Бургас - "Слънчев бряг". Другите участъци вече са пуснати в експлоатация, което значително облекчава трафика, особено в туристическия сезон.

Премиерът днес посети града, чийто площад беше изцяло обновен с отпуснатите от правителството 1,2 млн. лв. през настоящата година, съобщи пресслужбата на кабинета. Със средствата е била изградена и нова инфраструктура на централния парк. Това, което е било нужно за площада и за обходния път на Камено, сме го направили, е казал министър-председателят Бойко Борисов.  

Направена е реконструкция на подпорни стени, настилки и алейна мрежа, преобразени са изцяло зелените площи, поставени са нови пейки и други удобства за жителите на общината, допълват от МС.

Отпуснали сме целево близо 2 млн. лв., за да махнете камионите от центъра на града, до два месеца ще направим обхода, е заявил още министър-председателят Борисов по отношение на ремонта на обходния път на Камено.

Проектът се финансира от републиканския бюджет, като инвестицията е за близо 2 млн. лв. Работата по трасето с обща дължина от 2,2 км започна през месец ноември. С построяването на обхода ще се повиши безопасността на движение, а трафикът с тежкотоварни и леки автомобили ще бъде изведен от улиците на града, се посочва в съобщението.

"Изказвам възхищението си към треньорите! Това, което вие и децата сте направили, е фантастично. Желая ви много здраве и високо спортно майсторство", заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на реновираната и разширена спортна зала "Аетос" в град Айтос, съобщиха от правителствената информационна служба.

Залата е построена в началото на 70-те години и досега не е ремонтирана основно. За целта с Постановление на Министерския съвет са отпуснати близо 1,5 млн. лв. Това е позволило съоръжението да бъде разширено с 350 места и да бъде построена нова зала за борба.

От правителствената служба припомнят, че досега спортната зала е давала възможност на 150 деца да тренират волейбол и баскетбол. Сега техният брой ще се увеличи до над 200. Направен е ремонт на съблекалните, отоплителните системи, електрониката. Таблата отговарят на изискванията на световните спортни организации. В тази връзка Община Айтос за първи път спечели провеждането на Държавното първенство по акробатика през 2020 г., се посочва в съобщението.

Кметът на града Васил Едрев заяви по време на откриването, че Айтос е град, който ражда спортисти, а в тази зала се създават шампиони.

 

Само един месец от четирите години се занимавам с избори, после – всички кметове са ми любими и еднакви, заяви министър-председателят Бойко Борисов в община Руен, където се срещна с представители на местната власт.

Кметът на Руен Исмаил Осман благодари за подкрепата, която правителството оказва на общините и по-специално по отношение на инфраструктурните проекти. Конкретно за населените места в рамките на община Руен кабинетът е отпускал средства за ремонти на улици и за изграждане на спортни обекти. „Нали искаме да задържим хората тук, а не да идват в София или Бургас. Виж каква красота е. Така че – уважавайте се, помагайте си“, добави премиерът Бойко Борисов.

 

Министър-председателят пое ангажимент да бъдат ускорени дейностите по строително-ремонтните работи на пътя Айтос – Провадия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Айтоският проход е най-удобната и бърза връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“. Премиерът Борисов изтъкна, че се работи усилено по множество инфраструктурни обекти в страната, като специално акцентира върху АМ „Хемус“ и АМ „Струма“. „Хемус е жизненоважен. Обещавам и ще го правим!“, категоричен беше премиерът.

Репортер: Цеца Алексова