В средата на 2001 година, ДПС и НДСВ правят кабинет, който изкарва пълен мандат

ДПС навършва днес 30 години. Създадено с цел защита правата и свбодите на българските граждани, малко след промените, то се превръща в една от най-стабилните партии у нас.

На 4 януари 1990 година в един варненски апартамент 33-ма представители на българските турци основават Движението за права и свбоди. Основната му цел - борба срещу асимилацията на мюсюлманите и възродителния процес.

"Идеалите не се променят. Днес, повече от всякога основните принципи, за които е създадено Движението за права и свободи – правата и свободите като основи на демокрацията, ние като Движение, работим за утвърждаване на демокрацията – и в България, и в Европейския съюз", каза Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

На 10 юни същата година, ДПС има вече 23-ма свои депутати във Великото народно събрание. А лидерът Ахмед Доган заявява, че Движението е национално отговорна политическа сила.
На 30 декември 1992 година, ДПС става мандатоносител на правителството на Любен Беров.
6 години по-късно, през август, заедно със СДС и Народният съюз създават коалцията ОДС. И издигат Петър Стоянов за псрезидент.

Почитат паметта на загиналите във Възродителния процес

"За тези 30 години обаче, има доста събития и процеси, които би трябвало да се оценят обективно, за да можем да си извлечем нужните поуки от това. И да продължим с ускорени темпове на развитие", добави Карадайъ.

В средата на 2001 година, ДПС и НДСВ правят кабинет, който изкарва пълен мандат. Премиер е Симеон Сакскобургготски.
4 години по-късно отнов са част от управляващата коалция в правителството на Сергей Станишев.
През май 2013-та ДПС и БСП отново влизат в коалиция. Кабинетът "Орешарски" обаче не успява да изкара пълен мандат. Две години по-късно, през декември, Лютви Местан е свален от поста "председател на ДПС". И начело на Движението застава Мустафа Карадайъ.

"Вече 30 години последователно и отговорно води своята политика в защита правата и свободите, евроатлантическата ориентация на страната, има съществен принос за членството на България в НАТО и ЕС", каза Мустафа Карадайъ.