Кога да очакваме пика на заразите?

Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари, началото на февруари.  Специалистите казват, че заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи.  В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б.  В болниците има настанени пациенти, които вече са с усложнения. 

Според лекари се приближаваме към пика на грипа, но за епидемия не можем да говорим. Върлуват щамове с екзотичните имена като „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.

Кога се очаква грипната вълна?

Най-уязвими са децата. В Инфекциозна болница има три деца с потвърден случай на грип – на 3, 7 и 8 години. Повечето от тях са със свински грип.

„За един работен ден от 12 часа в събота и неделя около 40 човека минават през този кабинет. Те се оплакват от остра вирусна инфекция, температура, болки в гърлото,кашлица, хрема, отпадналост, болки в мускулите. Много малко от тях са с температура от 38,5 градуса”, заяви д-р Петранка Пенкова от Центъра за инфекциозни болести.

Нов случай на грип е регистриран в Бургас

„Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса, отпадналост. Родителят още в дома трябва да даде на детето противотемпературен препарат. Българските родители са компетентни и са наясно. Препоръчваме „Панадол”, „Нурофен” и „Аналгин”. След това трябва да отидат на лекар”, съветва тя. Доктор Пенкова очаква пикът на грипната вълна в края на януари.

В Русе обстановката е динамична, но не заради грипна епидемия.

„Има изолирани вируси. Те са от двата познати щама -  от тип А и от тип Б. В Русенска лаборатория има изолиран един случай. Все още грипните вируси не са толкова разпространени. Редно е човек да отиде при личния си лекар, който да прецени дали е грип или вирус”,  смята микробиологът д-р Розина Мирчева.

ПИКЪТ НА ГРИПА: Кога да го очакваме и как да се предпазим?

„Според мен все още няма грипна епидемия. Няма вълна от вирусни заболявания. Няма струпване пред кабинетите на семейните лекари. Най-честите усложнения са пневмониите. В отделението има 6 човека, но не са грипни инфекции ”, обясни д-р Драганов.

Още по темата гледайте във видеото

Репортери: Христиания Червенкова, Наталия Йорданова