Гражданско недоволство имаше в Полша, Шотландия и Франция

Отново се надигна недоволство срещу управляващите в Полша. Хиляди изпълниха един от площадите във Варшава, за да протестират срещу планираната от партия „Право и справедливост” съдебна реформа. В Шотландия имаше шествие с искане за независимост от Великобритания.   

Хиляди поляци на протест след отстраняването на съдия

Полша           

Опозицията, много юристи, както и Европейският съюз наричат реформата „намеса в независимостта на съдебната власт”. Протестът беше кръстен „Походът на хилядата тоги”, защото много от съдиите, които се включиха, носеха официалното си облекло. През декември долната камара на парламента одобри спорния закон, който предвижда наказания за съдии, които критикуват управляващите. Правителството нарича реформата необходима, а съдебната система - независима.

„Както виждате нося тогата си, защото съм съдия. Дойдох да изпълня клетвата, която съм положил - да браня конституцията, закона и гражданските права”, посочи съдията Томаш Марчински.

Хиляди протестират за независимост в Шотландия

Шотландия

Голям митинг и в Шотландия. Хиляди се включиха в шествие с искане за независимост от Великобритания. Въпреки лошото време, множеството блокира няколко централни улици в Глазгоу, носейки националния флаг на Шотландия. Референдум за независимост имаше сравнително скоро - през 2014-та. Тогава надделяха противниците на отделянето с 55 на 45 процента. Референдумът за Брекзит настрои много шотландци срещу властта в Лондон. Шотландия гласува с над 60 % за оставане в Европейския съюз и въпросът за отделяне отново се актуализира.

Франция остава парализирана от транспортната стачка (ВИДЕО)

Франция

Безредици избухнаха по време на протестите срещу кабинета във Франция. В събота беше поредния ден на митинги срещу планираната от администрацията на президента Еманюел Макрон пенсионна реформа. Част от протестиращите предизвикаха пожар в центъра на Париж. Полицията използва сълзотворен газ, за да прогони недоволстващите. Адвокати, учители и синдикалисти се смесиха с анархистите от движението на "жълтите жилетки". В последните си изявления премиерът Филип даде индикации, че правителството е готово на компромиси.