Има условия за натрупване на замърсители в атмосферата

Кукерската седмица започва с тихо и слънчево време. В сутрешните часове ще е мъгливо в котловините, низините и покрай водоемите. По-трайни мъгли ще има в Горнотракийската низина и по поречието на река Дунав, където ще е по-студено през деня.

Температурите в страната в най-топлите часове около обяд и в ранния следобед ще са между 4 и 9 градуса. Най-топло ще е в крайния северозапад, в централната част на Предбалкана, в Североизточна България и по Черноморието. Времето в царството на кукерите - Пернишка и Кюстендилска област, ще е тихо и мъгливо до обяд, с температури около 5-6 градуса, в района на Дупница - до 8.

Тихото време е причина за натрупване на замърсители в атмосферата. Рано в понеделник сутрин 10 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда отчетоха превишени норми на фини прахови частици. Най-тежко се диша в Русе, Видин и Горна Оряховица. 

В планините днес ще е сравнително топло за сезона и слънчево. По високите места температурата ще бъе около 1 градус, а в ниското и курортите – до 5-6 градуса.

Условия за ски спортове ще има във всички големи курорти в Югозападна България. По данни на Планинската спасителна служба снежната покривка на "Витошко лале" във Витоша е 100 см, на "Маркуджиците" в Рила – 200 см, на "Шилигарника" в Пирин – 50 см, на "Студенец" в Родопите – около 30 см.

Обширен антициклон ще определя времето на Балканите в следващите дни. Очаква ни тихо време. Дневните температури през седмицата ще вървят надолу и през почивните дни ще са около 3-4 градуса. Сутрините ще са мъгливи, с температурни инверсии и мъгли, които с всеки изминал ден ще се задържат по-дълго.