Това е максималната присъда, която може да получи, обясни окръжният прокурор на Враца

12 години затвор грозят задържания за убийството на 18-годишната Андреа от Галиче. Това обясни окръжният прокурор на Враца Десислав Начков на брифинг в понеделник.  

17-годишният Аксел е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа. Ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

„Ще бъде обвинен в убийство, извършено по особено жесток начин и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление. За такова деяние се предвижда най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Но обвиняемият е непълнолетен. Ще навърши пълнолетие през октомври. След като се приложи разпоредба от Наказателния кодекс, наказанието се редуцира от 5 до 12 години лишаване от свобода. 12 години е максималното наказание, което се предвижда от Кодекса”, обясни прокурор Начков.

Спецакция на полицията в Галиче (СНИМКИ)

Вътрешният министър Младен Маринов определи убийството като "много жестоко" и коментира, че подбудите за него са „по-скоро присъщи на животните, отколкото на хората”.

„Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление. Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора. Той има и други присъди”, коментира вътрешният министър.

Прокуратурата дава подробности за жестокото убийство в Галиче

„Проведохме среща с обществеността в тази махала. Хората там са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме оттук нататък, е да продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение”, каза още Маринов.

Откриха момиче с прерязано гърло (СНИМКИ)

Окръжният прокурор Десислав Начков пък оповести подробности за самото убийство. Той обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След това младежът излязъл и минал покрай дома на момичето, което отдавна харесвал. Забелязал, че в стаята й свети. Портата на двора била отворена. Вратата към дома обаче била заключена.

„Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе през друг вход - през отворен прозорец а мазето. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Твърди, че познавал къщата, защото бил ходил там с компания преди години”, обясни Начков.

 

 

От мазето заподозреният се качил до стаята, където спяла Андреа.

„Той я събудил и й предложил да осъществят полов акт. Тя се развикала и той я ударил с металната пръчка в лявото слепоочие. Момичето паднало, а обвиняемият започнал да я души, докато престанала да проявява признаци на живот. Тогава я съблякъл и осъществил полов акт с нея. Приключвайки, забелязал, че на масата има кухненски нож. Решил за всеки случай да я намушка в областта на шията, за да я умъртви, тъй като се опасявал, че тя е още жива и може да разкаже за случилото се. Намушкал я няколко пъти в областта на шията и прерязал гърлото й”, разказа Начков.

Според прокуратурата момичето е починало от кръвозагуба, а не от душенето.

„След това извършителят видял мокри кърпи, които използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Видял и портмонето на пострадалата. В него имало около 250 лв. Взел го със себе си, както й увитият в мокрите кърпи нож. Напуснал местопрестъплението по същия път, по който дошъл. По пътя изхвърлил ножа, а вкъщи преброил парите в портмонето и го изхвърлил в кладенеца в двора на къщата си. Към 02:00 часа в дома му дошъл негов братовчед. Той твърди, че по обвиняемия не е имало следи от кръв и той не е споделил за извършеното престъпление”, поясни окръжният прокурор.

С парите обвиняемият си купил маратонки, ръкавици и тонколона от магазин в селото. А от Бяла Слатина си купил таблет.

"Профилът на извършителя от село Галиче е подобен на този на извършителя в село Сотиря и на убийството в Русе. Той е необразован, непълнолетен социопат", смята главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос относно досъдебното производство срещу екоминистъра в оставка Нено Димов, Гешев заяви, че не може да коментира, защото то се води от друг прокурор. По темата той лаконично заяви, че прокуратурата няма проблем "да ангажира наказателна отговорност лица, които смята, че са виновни", ако се съберат доказателства. „Предстоят интересни времена”, добави Гешев.

„След като българският съд е преценил, че има необходимите законови предпоставки едно лице да бъде задържано под стража, никой не може да подлага това на съмнение“, катергоричен бе главният прокурор.