Черно на бяло и в учебниците – животът със Синдром на Даун не е присъда

Фондация Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome се пребори и успя да замени остарялата отпреди десетилетия информация с нова, актуална и да покаже вече и в учебниците, че Синдромът на Даун в днешно време не е присъда. В ляво на снимката се вижда част от остарялата, а в дясно част от обновената актуална информация.

Всичко започва още в края на 2017 г., когато фондацията започва инициативата за промяна на остарялото съдържание в учебниците по биология за 10 клас. Процесът на осъзнаване на необходимостта от промяна и вземане на решение е дълъг и изисква много убедителни аргументи и факти. Състоят се няколко срещи със зам.- министър Сачева, зам.- министър Михайлова, други представители на МОН, издателствата на учебниците, биолози, автори. Съдействие  оказва и проф. дбн Алексей Славков Савов - началник на Национална Генетична Лаборатория, който изготвя и становище, потвърждавайки необходимостта от промяна и неправилния начин на представяне на Синдрома на Даун до момента. 

От септември 2019 г. учениците четат актуална и осъвременена информация. Много е важно да се знае, че Синдромът на Даун е най-често срещаната генетична аномалия, с която се живее. Синдромът на Даун не е болест или зараза. Децата с тази диагноза имат реален шанс за развитие и качествен живот, ако живеят в семейна среда и за тях се полагат грижи от семейството и различни специалисти от самото раждане. Хората със Сидром на Даун имат различни таланти, които могат да развиват и е много важно да бъдат приети и подкрепяни от обществото.  В учебниците се споменава и 21-ви март, Международният ден на хората със синдром на Даун. На този ден се обуват шарени чорапи в знак на подкрепа в световен мащаб. 

От четири години фондация "Живот със Синдром на Даун" провокира чрез видеоклипове хиляди хора да обуят шарени чорапи и да подкрепят хората със Синдром на Даун. 

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 100 000 деца и младежи от цялата страна.