„Видях ги по телевизията, видях и болката им. Това ме накара да разкажа какво се е случило", каза той

Бившият професионален войник Мирослав Марчек призна, че е застрелял словашкия разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им в близост до столицата Братислава през февруари 2018 година. „Аз съм виновен", заяви 37-годишният Марчек пред съдебните заседатели в Специалния наказателен съд в западния град Пежинок, на 20 километра от столицата Братислава, съобщава БГНЕС.

„Почуках на вратата. Г-н Куцияк отвори, застрелях го в гърдите", каза Марчек пред съда.

„За съжаление, видях, че има още един човек. Тя изтича в кухнята и я застрелях там", добави той, визирайки Кушнирова, преди да се извини на семействата на жертвите.

„Видях ги по телевизията, видях и болката им. Това ме накара да разкажа какво се е случило", каза той. „Съжалявам, но не мога да го отменя", допълни Марчек.

Мъж получи 15 години затвор за роля в убийството на журналиста Ян Куцяк

Основният заподозрян обаче - словашкият бизнесмен Мариан Кочнер, който е обвинен в поръчката за убийството, отказа да коментира обвинението срещу себе си, позовавайки се на „възражения“ срещу съдържанието. Според обвинението Кочнер решил „да се отърве от Ян Куцияк физически и по този начин да предотврати по-нататъшното разкриване на неговите (на Кочнер) дейности“, след като не успял да намери „каквато и да било мръсотия“, за да дискредитира журналиста.

Преди това Кочнер пледираше невинност по обвинението, че е поръчал удара срещу Куцияк, който разследвал бизнес дейностите му.

Стрелбата предизвика масови протести, които свалиха тогавашния премиер Роберт Фицо и се превърнаха в гръмоотвод за възмущение срещу корупцията по високите нива в страната.

Обвиниха четирима за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му

Томаш Сабо, друг заподозрян в убийството, отрече всякакво нарушение. „Когато Марчек се върна в колата, той каза, че е намерил две мъртви тела", каза Сабо и добави, че Марчек, който е негов братовчед, отхвърлил предложението му да докладва телата в полицията. „Нямам нищо общо с убийствата", каза Сабо пред съда, преди да откаже да бъде подложен на разпит.

Маскирани, въоръжени полицаи осигуряваха плътна охрана на сградата на съда, където родителите и на Куцияк и Кушнирова присъстваха на процеса. „Ако бъде осъден, обвиняемият може да бъде осъден на минимум 25 години или доживотен затвор", каза за АФП Жана Токолева, говорител на спецпрокуратурата.

Миналия месец Золтан Андрушко, един от обвиняемите, който бил посредник в заговора за убийството, беше осъден на 15 години затвор по сделка за правно основание. Той ще даде показания на този процес.