Прокуратурата в града с подробности за инцидента

След взрива в жилищен блок във Варна прокуратурата с подробности за инцидента. 66- годишният Веселин Димитров, за когото се предполага, че е причинил взрива във Варна, е обявен за общодържавно издирване, заявиха от прокуратурата в града.

„Самоличността на двата трупа не е установена. Те са намерени в два съседни апартамента”, посочи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Двама загинаха при взрив в жилищен блок във Варна, има и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ще се въздържа от коментар за конкретни причини за взрива. Все още не е ясно кое  се е случило първо – пожарът или взривът. Последвал е пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал и взривът. Хората са били разбудени от взрива. Няма очевидци, които да потвърдят какво се е случвало преди самия взрив”, каза още Конов. 

 

 

„Рано е да се каже дали става въпрос за умисъл. Работим по две версии – нелеп инцидент или умишлени действия”, обясни окръжният прокурор.

„По първоначална информация стана ясно, че мъжът е изнасял багаж от взривения апартамент цяла нощ. Тя беше приета от всички като достоверна. В хода на разследването и разпитите на място на свидетели се оказа, че това не е така. Съседи са чули шум, който са определили като местене на мебели”, добави Конов. 

Издирват мъжа, за който се предполага, че взриви блок във Варна

„Няма данни за негово психическо състояние, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини. Днес продължаваме с установяване на други хора от кръга му. Предвиден е и допълнителен оглед на местопроизшествието”, допълни окръжният прокурор.

„Веселин Димитров е обявен за общодържавно издирване. Жената, с която той живее е разпитана. Няма потвърждение, че в жилището е имало взривни вещества”, обясни Конов.

В рамките на днешния ден се очаква да бъде разпространена снимка на издирвания Веселин Димитров. 

Всички пострадали семейства могат да подадат молби за помощ. Дирекция „Социално подпомагане” отпуска еднократна помощ в размер 325 лева, в Община Варна сумата също варира около 500 лева”, обясни Таня Василева от Община Варна.

„Първият оглед показа абсолютно стопяване на всички вертикални комуникации, канализационни и водопроводни клонове, електрическата инсталация е абсолютно унищожена. Престои изготвяне на технически паспор с конструктивно изследване на сградата, което изисква време. Време е нужно и за криминалните експерти”, обяви Виктор Бузев, главният архитект на Община Варна.